Oсвећена новоподигнута црква у Силашу

На дан преподобнога Симеона Дивногорца, 06. јуна 2015. године Господње, у Силашу се догодио празник радости – освештан је и троносан новосаграђени  храм Светога пророка Илије, који је подигнут у Славу Свете Јединосуштне и Нераздељиве Тројице Оца,  Сина и Светога Духа.

 Свету Архијерејску Литургију  служио је Његово Преосвештенство Епископ Осјечкопољски и барањски Г.Г. Лукијан, уз саслужење: протојереја-ставрофора Зорана Симића, пароха бјелобрдског, протојереја-ставрофора Добривоја Филиповића, пароха маркушичког, протојереја-ставрофора Милована Влаовића, пароха боботског, надлежног пароха, протонамесника Миљена Илића и протођакона Драгана Сердара. Својим умилним гласовима Свету Литургију пратио је свештенички хор Епархије Осјечкопопљске и барањске, под диригентском палицом протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, пароха осјечког. Свог Архипастира дочекао је сабрани народ.  Деца у народним ношњама, са стиховима песме Светог владике Николаја Жичког ``Народ цркве Богу диже`, поздравила су свог Владику.  Својом Светом архијерејском десницом Њеогово преосвештенство Епископ осјечкопољски и барањски Г.Г. Лукијан положио је у Свети престо мошти Светог мученика Кнеза Лазара и осветио овај новоподигнути храм.

Тим поводомм, Владика Лукијан, за ревност у свештеничкој и вероучитељској служби, окупљање народа Божјег, обнављање живе Цркве и подизање велелепног храма у славу и част Светог пророка Илије у Силашу, за углед међу вернима и свим људима добре воље, примеран лични и породични живот,  протонамесника Миљена Илића, привременог пароха у Петровој Слатини и администратора парохије у Силашу, одликовао је чином   протопрезвитера, са правом ношења надбедреника на Светој Литургији.  

Свемогући и Свемилостиви Господ, који о свему брине, подарио је и људе добре воље, пуне хришћанске љубави који су указали моралну и материујалну помоћ  у грађењу ове светиње у Силашу. Од многих, овом приликом одликовани су најзаслужнији, високим одликовањем Српске Православне Цркве - Орденом Светога Саве другог и трећег степена,  за делатну љубав према Светој Мајци Цркви,  нарочито показану њиховим несебичним и свесрдним давањем помоћи приликом изградње храма Светог пророка Илије у Силашу. Свети  Архијерејски Синод СПЦ-е, Орденом Светога Саве другог степена  одликовао је господина Марка Дамјанића инж. високоградње из Новог Сада.

Орденом трећег степена одликован је господин Десимир Вучетић дипл. инж. агроекономије из Шида.

Орденом трећег степена одликован је господин Горан Шапоња, фармацеутски техничар из Новог Сада.

Од многих институција овом приликом одликоване су високим одликовањем - Архијерејском Граматом -  најзаслужније државне институције: Министарство  културе  Републике Хрватске, Министарство регионалног развоја, шумарства и водног господарства /Управа за регионалну и локалну инфраструктуру/Републике Хрватске, Министарство правде - Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Републике Србије, Жупанија Осјечко – барањска и Општина Шодоловци.

Након уручених Архијерејских грамата уручене су и захвалнице ЦО - е Силаш , како појединцима тако и институцијама које су дале свој допринос у изградњи храма Светога пророка Илије у Силашу.

Епископ Лукијан се захвалио свим добротворима који су учествовали у изградњи овог храма, од оних који су приложили и најмању лепту, до оних које су у овај дан одлоковани.

Након евхаристијског славља,  испред храма Светог пророка Илије, уприличен је културни програм, поводом овог великог и радосног догађаја, у коме су учествовали: народни гуслар дипл. правник Милан Мрдовић и културно удружење ``Ђурђевак''. Програм је изазвао велико одушевљење многобројног народа. По завршетку програма, надлежни парох је све присутне позвао за трпезу љубави, где се славље наставило у празничном расположењу.

Користећи прилику, за трпезом љубави, протојереј Миљен Илић - по благослову Његовог Преосвештенства, поздравио је све присутне и у кратким цртама изнео  ток градње од идеје до реализације. Свети храм је у потпуности оспособљен за Света богослужења 2013. године.  Те године у храму  су обављена  прва крштења и венчања.

Село  постоји равно 93 године, а тек се у задњих дванаест година почела служити Света Литургија.     У периоду од 2006. до 2013. године је саграђена ова светиња, која сама по себи потврђује чудо светог Илије,- великог молитвеника пред престолом Свевишњега, за нас мале који смо били загрејани његовом пламеном вером и уздањем у помоћ Божју, да истрајемо на том путу сабирајући себи блага на небу, где ни лопов не може да покраде, ни мољац ни рђа не могу да униште и покваре. Слава Господу Јединоме и светом пророку Илији, који ће доћи пред сам други Христов долазак да нас утеши и ојача у вери, да се не уплашимо пред злобом људском и  не поклекнемо пред безбожништвом овога света.

За трпезом љубави Његовом Преосвештенству, свештеницима и народу обратио се и представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије,  господин Ђорђе Алексић , који је истакао да је у овај дан доживео радост живе Цркве Христове, и да је то радост не само овога места него целе Цркве Христове. Још је истакао да тамо где се Света Литургија служи, подижу цркве у Славу Божју и где народ уз гусле пише нову историју - тамо су тапије српског благочестивог народа хришћанског, који се бори за свој останак и опстанак на овим подручијима, да сачува Свету православну веру својих предака.  

Благодарећи Господу на овом дану, Њгово Преосвештенство се обратио народу призивајући милост Божију и благослов на ово место и народ, да се у новосаграђеној светињи сабира на Светим богослужењима у радости хришћанске љубави.   

Извор:Епархија осјечко-пољска и барањска

Oсвећена новоподигнута црква у Силашу
Oсвећена новоподигнута црква у Силашу
Oсвећена новоподигнута црква у Силашу
Oсвећена новоподигнута црква у Силашу