Освећена обновљена црква Светог Марка у Дабру

Освећена обновљена црква Светог Марка у Дабру
Освећена обновљена црква Светог Марка у Дабру
Освећена обновљена црква Светог Марка у Дабру
Освећена обновљена црква Светог Марка у Дабру

На празник Успења Пртесвете Богородице, 28.августа 2016.године, Епископ бихаћко-петровацки г. Атанасије освештао је обновљени храм у Дабру, а потом служио свету архијереску Литургију уз саслужење протојереја-ставрофора Петра Миловца, јереја Владимира Максимовића и ђакона Николе Перковића.

Прислуживали су и појали студенти Православног богословског факултета у Фочи. Храм Светог апостола и јеванђелиста Марка у Дабру саграђен је 1891. године, а освећен 1894. године. Тужна судбина сачекала је овај храм у септембру 1995. године када је спаљен од стране V и VII Корпуса Армије Босне и Херцеговине. Парохија дабарска је пре рата бројала преко 500 домаћинстава са око 2.500 становника. Данас парохија броји свега 30 домаћинстава и 49 становника - махом то је старије становништво.

Идеја за обнову храма почела је 2007. године да би се од 2008. године озбиљније приступило обнови и прикупљању средстава. Сама обнова храма трајала је пуних 9 година, данас је храм у потпуности завршен и опремљен, да би на празник Успења Пресвете Богородице био освећен руком и молитвама Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија. Овом Приликом епископ Атанасије похвалио је обновитеље храма, њихову виталност, снагу и истрајност у времену кад је народу у физичком смислу претрпео разна оштећења: -Овим даном народ је показао своју виталност и снагу. Оваквима је будућност загарантована, нагласио је владика Атанасије и истакао да је мјесто Дабар дало велики број угледних људи.

Заслужним парохијанима додјељене су архијерејске похвалнице и захвалнице за доброчинство овом светом храму: великим добротворима и кумовима храма Обрду и Мари Црномарковић из Дабра, кум звона Милораду Јањетовићу из Бања Луке, куму крста Перу Илићу из Бања Луке. Јереј Ален Марић захвалио је свима на указаном повјерењу и помоћи а посебно Епископу који је пратио сваки тренутак обнове ове светиње. Дружење је настављено уз трпезу љубави и народно зборовање.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка