Освећена обновљена црква Вазнесења Господњег на Ублима

Освећена обновљена црква Вазнесења Господњег на Ублима
Освећена обновљена црква Вазнесења Господњег на Ублима
Освећена обновљена црква Вазнесења Господњег на Ублима
Освећена обновљена црква Вазнесења Господњег на Ублима

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је 18. јуна 2017. године, на празник Преподобног Петра Коришког, обновљену Саборну цркву Вазнесења Господњег на Ублима у Кучима и у њој са свештенством служио свету архијерејску Литургију.

Одговарали су чланови подгоричког Црквеног хора „Свети Козма Етолски“. У току Литургије Митрополит Амфилохије је досадашњег пароха кучко-братоножићког, однедавно паштровићко-тудоровићког, презвитера Драгослава Ракића произвео у протопрезвитера.

Митрополит Афилохије је рекао да се отац Драгослав за вријеме од пет година, колико је био парох кучко-братоножићки, потрудио и са страхом Божјим и са љубављу према светињи и народу Божјем.

-Нарочито пазећи вјеронауку, која је најважнија наша одговорност за дјецу, а онда у исто вријеме служећи службе Божје. А то није једноставно. У ова два племена некад је било и по десет и више свештеника, а сада имамо само једнога. А ево, између осталих храмова и овај храм је у ово твоје вријеме, заједно са народом Божјим овдашњим, обновљен, да бисмо се ми у њему обнављали. Засијао је својом изворном љепотом. Ти си по службеној дужности сад призван да пређеш у Паштровиће и да тамо наставиш своје свештеничко служење, али завршавајући своју службу, не завршаваш и молитву за овај народ који ти је Бог повјерио. Господ те због свега, ево, преко нас награђује и овим чином протопрезвитера, рекао је митрополит Амфилохије.

Отац Драгослав је казао да овај чин схвата и прихвата у име свих присутних у храму. -Благодарим нашем Владици на указаном повјерењу и на постављењу на нову парохију у којој ћу да служим. Такође молим Господа и благодарим, и надам се да ће ми дати снаге и воље да, како то каже наш Владика, с истим жаром и пламеном небеским, огњеним дјелам и у будућности, и да ће управити моје стопе и дјела у новој парохији, казао је отац Драгослав Ракић.

Након причешћа вјерних митрополит Амфилохије се архипастирском бесједом обратио многобројном вјерном народу рекавши да Христос није само обични човјек рођен од Дјеве него и Бог рођен од Оца прије свих вјекова. -У Њему је сједињена неизрецива тајна Божја, која нам се јавља и дарује преко Њега. И ко види Њега, види Оца. И у исто вријеме, ко види Њега, тај види правог и истинскога човјека. Зато је наш мудри Свети владика Николај рекао да се обје заповијести о љубави према Богу и ближњима испуњавају на Христу Господу, рекао је Митрополит црногорско-приморски и објаснио да ко љуби Христа, тај љуби истинитога Бога.

-А ко љуби Њега, тај љуби и истинског и правог ближњега свога. Љуби истинског и правог човјека, не било каквог човјека. И не на било какав начин, него на прави начин, на Божји начин љуби свакога човјека. И та љубав је она истинска и права, вјечна и непролазна љубав, љубав коју нам дарује сам Бог“, објаснио је владика Амфилохије и додао да је том љубављу Бог заволио и воли овај свијет. -И кад је дошла пуноћа времена, онда је Бог послао Сина свога јединороднога да се кроз Њега спасе овај свијет, да добије своју пуноћу и свој, не само пролазни, него вјечни и непролазни живот. И то је оно што су посвједочили сви свети Божји људи: свети пророци, свети апостоли, сви свети, казао је митрополит Амфилохије.

Најзаслужнијима за обнову ове светиње Митрополит је потом уручио архијерејске похвалнице, а Црквени одбор за ову прилику специјално урађене споменице обнове храма. Митрополиту Амфилохију је поклоњен портрет кучког војводе Марка Миљанова, а одлазећем пароху оцу Драгославу умјетничка слика храма на Ублима. Оцу Драгославу су пожељели да га у даљем раду на њиви Господњој прати „кучка срећа“, а новом пароху јереју Милошу Лучићу добродошлицу. Затим је митрополита Амфилохија, свештенство и вјерни народ у име Црквеног одбора поздравио и о историјату ове светиње говорио Рајо Прелевић.

Подмладак АНИП „Ђурђевданско коло“ из Подгорице је на платоу испред храма извео сплет народних кола, а онда је у мјесном Задружном дому приређена богата трпеза хришћанске љубави са културно-умјетничким програмом у којем су учествовали хор „Свети Козма Етолски“, етно појци и народни гуслари.

Ова црква подигнута је прије 120 година, 1897. године, у вријеме Митрополита Митрофана Бана.

Извор: Митрополија црногорско-приморска