Освећена прва православна црква у Бону

Освећење прве православне цркве у историји западнонемачког града Бона одржано је јуче. Свечаном догађају присуствовало је неколико стотина људи.

Освећење нове руске православне цркве посвећене Светој равноапостолној царици Јелени имало је одјека не само у Бону већ и широм западне Немачке. Статистика показује да се последњих година све више и више Немаца преобраћа у православље.

Бон је дом православне заједнице Покрова Пресвете Богородице од 1964. године и углавном се састоји од верника који говоре руски, а која је изнајмљивала малу просторију у евангелистичкој цркви. Сада, неколико деценија касније, један филантроп је откупио евангелистичку цркву и поклонио ју је Руској Православној Цркви.

Богослужења  ће се савршавати на руском и немачком језику.

***

Архиепископ Теофан из Епархије берлинске Московске Патријаршије недавно се упокојио, 11. септембра. Епархијом привремено управља Епископ звенигородски Антон. Руска Православна Црква има преко 150 парохија у Немачкој које припадају једним делом Руској Заграничној Цркви, а другим делом потпадају директно под Московску Патријаршију.

Извор: OrthoChristian.com (превод – Информативна служба СПЦ)