Освећени крстови за храм Светог Нектарија у Јагодњаку

Освећени крстови за храм Светог Нектарија у Јагодњаку
Освећени крстови за храм Светог Нектарија у Јагодњаку
Освећени крстови за храм Светог Нектарија у Јагодњаку
Освећени крстови за храм Светог Нектарија у Јагодњаку

На дан Светих мученика Онисифора и Порфирија и Светог Нектарија Егинског Чудотворца, 22. новембра 2017. године, торжественом Литургијом прослављен је Божји угодник Нектарије у цркви Светог Николе у Јагодњаку. Срби из Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине и Србије окупили су се да узнесу молитве за исцељење болесних.

На светој Литургији је началствовао протојереј-ставрофор Добривој Филиповић, парох маркушички. Сасалуживали су протојереји-ставрофори Милован Влаовић - парох друге парохије даљске и секретар Црквеног суда, Михајло Маријанац - пензионисани парох дарђански, Владо Кљајић - пензионисани парох беломанастирски, Стеван Кувежданин - парох кнежевовиноградски, надлежни парох Слободан Мајкић, Миљен Илић - парох петровослатински; протојереји Александар Вукадивновић - парох поповачки и Срђан Трајковић - парох болмански. Пред крај торжествене Литургије стигао је и протојереј Ђорђе Ковачевић - парох дарђански и вршилац дужности архијерејског намесника барањског.

За певницом су певали вероучитељи Слободан Гајдашевић из Тење и Срђан Деспотовић из Мохова, као и појци из Бањалуке и овогодишња кума гђица Добрила Саркањац из Белог Манастира. Аполостол је читала Анастасија Мајкић, ученица шестог разреда основне школе, кћерка пароха јагодњачког.

Надахнутом беседом христољубивом народу се обратио јереј Срђан Трајковић, парох болмански, који је подсетио на житије Светог Нектарија Егинског. -Оволики сабрани народ доказ још једног чуда Божјег угодника и вољеног светитеља Нектарија, који је многе болесне који су му се обратили искреном вером и молитвом, исцелио, рекао је јереј Трајковић.

По завршетку свете Литургије и славског обреда, освећени су крстови за новоизграђени храм Светог Нектарија Егинског Чудотворца. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја и администратора Епархије осечкопољске и барањске, крстове је освештао протојереј-ставрофор Милован Влаовић, парох друге парохије даљске и секретар Црквеног суда Епархије осечкопољске и барањске, у присуству свештенослужитеља олтара Божјег ове Епархије и благоверног народа.

После освећења крстова за нови храм у славу и част Светог Нектарија Егинског обратио се прота Слободан Мајкић, а потом и Милован Влаовић који је пренео благослов и жеље Епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске г. Иринеја да се богоугодно дело зидања храма Светог Нектарија на радост свих заврши.

Пред иконом Светог Нектарија и кивотом у којем се чувају мошти Светог Нектарија, схима старца Нектарија Виталиса из Камаризе (Грчка), а од 1. новембра ове године, заједно са моштима Светог Нектарија се чува рукавица Светог Зосима Тумаснког, дар игумана манастира Тумана архимадрита Димитрија Плећевића, читане су молитве за здравље свих присутних.

Радост овог народног Нектаријевог сабора, како бимо могли да кажемо, је настављена у порти где су вредне руке наших жена припремиле послужење за сабрани народ. Овогодишња кума је гђица Добрила Саркањац из Белог Манастира, а залог славског колача преузео је г. Немања Којчић из Даља, који се примио кумства за наредну годину.  У сали Општине Јагодњак за трпезом љубави приређеној за госте, обратио се крстоносни прота Мајкић захваливши свима на помоћи и подршци у изградњи храма Светог Нектарија.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја и администратора Епархије осечкопољске и барањске, трудом и великим залагањем протојереја-ставрофора Слободана Мајкића пароха јагодњачког, радови на изградњи храма посвећеног Светом Нектарију су настављени. Чудом Божјим, благословом Светог Нектарија, храм је подигнут у рекордном року од непуних седам месеци и у току је покривање храма. Пројекат за храм Светог Нектарија Егинског Чудотворца је урадио г. Александар Јанковић, архитекта из Пожаревца.  Припремљену документацију је урадила и прилагодила законима Републике Хрватске госпођа Емилија Папић,  дипломирани инжињер архитектуре из Валпова. Радове на изградњи храма Светог Нектарија у Јагодњаку изводи грађевинска фирма „Пресинг“ д.о.о. из Осијека. Надзорни архитекта за изградњу храма Светог Нектарија је Господин Тоне Папић из Осијека. Изградња храма Светог Нектарија се финансира добровољним прилогом верника из наше парохије, а  највећим делом добровољним прилозима верника из расејања, Републике Србије и Републике Српске, без чије помоћи овај свети храм не би био  подигнут.

З.Зец