Освећени темељи и крстови храма у Грбавици код Брчког

Освећени темељи и крстови храма у Грбавици код Брчког
Освећени темељи и крстови храма у Грбавици код Брчког
Освећени темељи и крстови храма у Грбавици код Брчког
Освећени темељи и крстови храма у Грбавици код Брчког

На празник Светих апостола Петра и Павла, Епископ зворничко-тузланск господин Хризостом уз саслужење шест свештеника  освештао је темеље и крстове новог храма.

Храм се гради добровољним прилозима вјерног народа, донацијама Владе Брчко дистрикта, а највећи допринос дао је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић који је уједно и кум темеља. Петар Ђокић је рекао да је његово родно мјесто одавно заслужило да има духовно средиште гдје ће мјештани кроз православље афирмисати све оно што је најхуманије и најљепше што човјек носи у себи. Он је изразио посебно задовољство што му се указала прилика да буде и кум темеља овога храма и да ће га то додатно ојачати у вјери да и даље помаже људима и чини добра дјела заједно са другим добрим људима који су му у овоме помогли. 

Владика Хризостом је истакао да је освећење темеља историјски догађај и да сваки храм треба да буде симбол јединства, а овај храм сада има историјску улогу да помири све оне Србе који су на било који начин себе жртвовали за српство, за слободу, за љубав, за отаџбину и за све оно што је свето. Градња храма је важна за све мјештане овог насеља који су рођени у овом мјесту, али и оне који су након ратних трагедија деведесетих овдје нашли свој дом и ново огњиште. Грбавичани нису имали своју цркву, ишли су по другим храмовима у Брчком  да се моле Богу, али чим ова црква буде завршена моћи ће да се остварују као црква и као заједница.

Владика је поздравио све што је до сада урађено на изградњи те положио повељу у темеље и осветио крстове на куполама, а донатор и кум крстова био је господин Радан Ђокић. Овом приликом прослављена је и прва слава овог светог храма. Освећењу поред бројних мјештана Грбавице и грађана Брчког, присуствовао је и подпредсједник Народне скупштине Републике Српске Предраг Глухаковић, те министар здравља и социјалне заштите Драган Богдановић и министар унутрашњих послова Радислав Јовичић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска