Освећени темељи нове цркве у селу Дежеви код Новог Пазара

Освећени темељи нове цркве у селу Дежеви код Новог Пазара
Освећени темељи нове цркве у селу Дежеви код Новог Пазара
Освећени темељи нове цркве у селу Дежеви код Новог Пазара
Освећени темељи нове цркве у селу Дежеви код Новог Пазара

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, а на основу услова Републичког завода за заштиту споменика културе из Београда и Идејног пројекта Завода за заштиту споменика културе из Краљева, у недељу 7. октобра ове године, Преосвећени Епископ тимочки г. Јустин је извршио освећење камена темељца за нови храм у селу Дежеви код Новог Пазара, посвећен Преносу моштију Светог Саве (слави се 19/6. маја).

Село Дежево, како се звало у средњем веку, у историју је увео најпре Архиепископ Данило II описујући догађаје у вези с абдикацијом краља Стефана Драгутина. Пошто је несрећним случајем био повређен у лову недалеко од Јелеча, а у земљи је завладала велика узбуна и страх од напада суседних владара, краљ Драгутин је одлучио да напусти престо. Позвао је к себи млађег брата Милутина и овај је дошао „у место звано Дежево у области жупе рашке“. Ту су се браћа договорила о међусобним односима и ту је краљ Драгутин свечано, на државном сабору, предао власт и престо свом брату Милутину. Архиепископ Данило завршава свој опис речима да јe Драгутин ту своме брату даровао краљевство „в Расе в месте рекомом Дежеве“. То је било 1282. г.  у светом храму чији се остаци налазе у Дежеви недалеко од локације за нови храм.

Свету Литургију на остацима тог старог храма из доба Немањића служио је Епископ Јустин са свештенослужитељима Рашке области и гостом из Архиепископије београдско-карловачке, протојерејем-ставрофором Бранком Митровићем. Појала је певница цркве светог Николе из Новог Пазара. После Литургије је извршено освећење камена темељца за будући храм, а приређен је и културно-уметнички програм, у коме су, поред локалних извођача, учествовали гости из Београда, Лепосавића и Штавља. На почетку програма пригодном и надахнутом беседом обратио се Епископ Јустин, а поздравну реч је упутила и директорка Завода за заштиту споменика културе из Краљева, госпођа Гордана Гаврић. За учеснике програма и госте Српска православна црквена општина за Рашку област припремила је ручак и послужење.

Извор: Епархија рашко-призренска