Освећени темељи сиријске православне цркве у Бечу

Изградња сиријске православне цркве посвећене Пресветој Богородици отпочела је у Бечу освећењем темеља у недељу 24. марта. Сам чин освећења темеља обавио је надлежни (дохалкидонски) митрополит Мор Дионисије Иса Гиргиз.

Темељи четири будуће куполе ове цркве биће посвећени четрима еванђелистима, а олтар Светом апостолу Петру. Очекује се да ће груби грађевински радови ове богомоље, иначе прве сиријске цркве која се подиже у Аустрији, бити обављени ове године.  У својој проповеди на освећењу митрополит Дионисије је подсетио на то да су, нажалост, у Европи многе цркве затворене или продате, па је подизање ове цркве просто супротан чин. „Нема хришћанске вере без наде“, па се ова нада одражава у новој црквеној грађевини, која ће бити средиште духовног живота сиријских хришћана и место мисионарског сведочења.

У свечаности у градском дистрикту Леополдау учествовао је и председник Фондације Про Оријенте Алфонс Клос са својим генералним секретаром. „Овде се осећамо као код куће“, рекао је председник Клос и напоменуо да се његова Фондација сматра градитељком мостова између хришћанских Цркава, међу којима су односи са Сиријском православном Црквом посебно важни. „Радујемо се што ће нова богомоља у Бечу бити још један знак наше боље сарадње.“

Сиријски православни хришћани су присутни у Аустрији већ 60 година, а од пре 30 година њихова Црква је и државно призната. Када буде црква готова, звоник са две куполе биће висок 12 метара, док ће се у цркви моћи молити 300 верника.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба)