Освећењe дома кнегиње Јелисавете Карађорђевић

Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеј, у име Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, извршио је 16. јула свечани чин освећења дома кнегиње Јелисавете, кћерке кнеза Павла и кнегиње Олге, дома који јој је након 70 година коначно враћен.

Преосвећеном Владики саслуживао је протојереј-ставрофор Петар Лукић уз појање ђакона Александра Секулића. Овај историјски догађај представља исправљање велике и вишедеценијске неправде која је учињена часном дому кнеза Павла, али и целокупном српском народу, који је деценијама ходио кроз таму и беспућа безбожних идеологија, које су се заснивале на отимању поштено стечених добара и елиминисању свих оних образованих људи који су сведочили европски углед српског народа пре Другог светског рата.

Пошто се Србија коначно враћа себи, према речима владике Иринеја, вила ће од сада носити име "Олга", како и доликује живом сећању на значај и улогу једне овако важне особе у историјски тешким тренуцима за некадашњу државу. Мајка принцезе Јелисавете, кнегиња Олга, и њене сестре Марина и Елизабета - важиле су за најлепше принцезе Европе, о којима се увек говорило са свим похвалама и са дужним поштовањем.

Кћерка грчког принца Николе и руске велике кнегиње Јелене Владимировне, заслужила је да њено дете - кнегиња Јелисавета, коначно ступи у мајчин дом, као и да дом виле "Олге" од сада буде испуњен оном живом лепотом коју нам у свет свима доноси само Божји благослов, онај дар Христов који нам овај свет не може подарити, али на срећу ни одузети.

Са топлим жељама да се сви чланови породице кнеза Павла и кнегиње Олге што чешће у радости састају у овом дивном здању, Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј је пренео срдачне поздраве и честитке Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја поводом овог изузетног догађаја, којим се вишеслојан историјски талог уклонио због неправедно узурпиране имовине породице Карађорђевић. У нади да ће се Законом о реституцији свакој особи којој је имовина некада национализована, одузета или уништена - данас њима или њиховим потомцима вратити у власништво, надокнадити или поново изградити, остајемо у уверењу да ће време које је пред нама донети неку лепшу, светлију и благословенију будућност, будућност којој би се сваки поштени становник земље Србије радовао и свесрдно подржао.

Сви чланови породице Карађорђевић и више присутних гостију примили су благослов Преосвећеног Владике Иринеја уз миросање освећеним уљем.

текст: ђакон Александар Секулић
фотографије: Рајко Р. Каришић

Освећењe дома кнегиње Јелисавете Карађорђевић
Освећењe дома кнегиње Јелисавете Карађорђевић
Освећењe дома кнегиње Јелисавете Карађорђевић
Освећењe дома кнегиње Јелисавете Карађорђевић