Освећење богослужбеног простора у ТРЗ Чачак

Освећење богослужбеног простора у ТРЗ Чачак
Освећење богослужбеног простора у ТРЗ Чачак
Освећење богослужбеног простора у ТРЗ Чачак
Освећење богослужбеног простора у ТРЗ Чачак

Дана 30. септембра, на празник Светих мученица Вере, Наде, Љубави и мајке им Софије, и на дан када се обележава оснивање Техничко ремонтног завода „Чачак“ давне 1925. године, извршено је освећење новосаграђеног богослужбеног простора, одслужена је света Литургија, а уједно и по први пут се прославила крсна слава Завода.

Обред освећења богослужбеног простора посвећеног Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и мајци им Софији извршио је архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, који је началствовао и светом Литургијом. Саслуживали су протојереј Мирослав Петров, старешина храма Вазнесења Господњег у Чачку, војни свештеници капетан Ђорђе Димић, капетан Иван Аврамовић, потпоручник Владимир Благојевић и потпоручник Владан Вуковић, као и ђакон Драган Милованчевић. У оквиру свете Литургије одслужен је парастос за све пострадале раднике Завода, и за све логораше који су страдали током Другог светског рата у логору који се налазио у простору Завода.

Богослужењу су присуствовали бројни припадници Завода на челу са њиховим директором пуковником Срђаном Петковићем. У име Команде Копнене војске богосужењу је присуствовао и заступник начелника штаба Команде Копнене војске пуковник Владета Балтић. Такође, богослужењу су присуствовали: настојатељ манастира Вазнесење из Овчара архимандрит Тимотеј (Миливојевић), настојатељ манастира Света Тројица из Овчара јеромонах Орсисије (Ивановић) и мати Јелисавета (Драгојловић) из манастира Никоље. Само богослужење увеличало је прелепо византијско појање капетана Дејана Јокића, припадника Завода. Након богослужења уследио је војнички део свечаности, обилазак техничких поставки и славски ручак коме су присуствовале бројне званице укључујући и градоначелника Чачка г. Милуна Тодоровића.

Изградња и опремање овог богослужбеног простора у Војсци Србије остварена је у року од два месеца захваљујући великом залагању управе Завода и раду његових припадника, средствима које је Завод обезбедио и новчаним прилозима које су запослени у Заводу издвојили. Велики допринос дале су Епархија жичка и Црквена општина при Храму Вазнесења Господњег у Чачку обезбедивши богослужбене сасуде, одежде и књиге неопходне за сва дневна и годишња богослужења. Посебно треба истаћи велику заслугу породице Ранчић, верујућих уметника, из Чачка, који су својим преданим радом у кратком временском року израдили прелепи иконостас у овом богослужбеном простору. Божија воља и помоћ, добри и стручни људи, као и искрена жеља да се помогне и изгради нови дом молитве учинили су да се Техничко ремонтни завод „Чачак“ може поносити једним од најлепших богослужбених простора у Војсци Србије.

војни свештеник потпоручник Владан Вуковић

Извор: Епархија жичка