Освећење цркве у Крњој Јели

Древна црква у обнови у Крњој Јели, на преко 1.600 метара надморске висине, биће освештана 31. августа

Темељи цркве на којима је обновљен велелепни храм посвећен празнику Преноса мошти светог Стефана на мјесту Катунац у Крњој Јели, селу које данас припада шавничкој општини, према процјени стручњака, стари су готово један миленијум! Наиме, археолог Ђорђе Ћапин тврди да се, постојањем мноштва цркава тог стила у средњевјековној Херцеговни тога доба, може са основом тврдити да је и ова црква, односно њени темeљи, старија од 12. вијека.

Милутин Мркоје Јекнић, који је иницијатор и предсједник одбора за обнову каже да ју је обновио благослов Митрополита Амифилохија, мада тај локалитет припада шавничкој општини, а налази се на самом црквено-административном раздјелу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Темељи цркве који су откривени прије седам година, посебна су прича. Уз благослов Митополитов остали су у унутрашњости храма да свједоче како је, на примјер, камен дужине два метра, а такви су готово и сви мегалити у темељу, могао бити допремљен прије хиљаду година на мјесто гдје би се то и данас, уз најмоћније машине једва могло постићи.

Претпоставља се да је црква, пошто није пронађено друго камење, које би чинило конструкцију ове хришћанске богомоље, грађена од дрвета, које, наравно, након толиких вјекова није могло оставити ни трага.

Иницијатор и главни прегалац изградње цркве Милутин Јекнић инсистирао је да се она сагради под Митрополитовим благословом. Узгред речено, секретар одбора је парох морачки Обрен Шарић, а епископи ће се накнадно договорити који ће преузети кључеве од ње.

Предсједник одбора каже да је најтеже било допремити материјал због неприступачног терена и временских непогода, које су честе на падинама Сињавине, и да су те околности утицале и на велике финансијске издатке око овог племенитог посла.

Ево данас иконостаса ријетког дубореза и иконописа, донације Славка Мандића, звона које је Владо Јекнић посветио душама предака, стрица Радомира и здрављу потомака. Ево крста братства Пековића, ево бројних прилога не само породица које се сахрањују на оближњем гробљу: Дуловића, Живковића, Јанковића, Јекнића, Мандића, Мијатовића, Пајовића и Пековића. Бројни су они који су се већим и најмањим прилогом уградили у ову светињу.

Митрополит Амфилохије, Владика Јоаникије и бројно свештенство, монаштво и вјерни народ 31. августа биће учесници и свједоци освећења цркве у Крњој Јели, која као што се види и на фотографији архитектонски подсјећа на Ђурђеве Ступове.

Извор: Митрополија црногорско-приморска