Освећење храма Светог кнеза Лазара у Белотићу

Освећење храма Светог кнеза Лазара у Белотићу
Освећење храма Светог кнеза Лазара у Белотићу
Освећење храма Светог кнеза Лазара у Белотићу
Освећење храма Светог кнеза Лазара у Белотићу

На Духовски уторак, 5. јуна 2012. године, Епископ шабачки Г. Лаврентије и Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање архимандрита Данила, архимандрита Арсенија и свештенства Епархије шабачке обавили су чин освећења Храма Светог Великомученика кнеза Лазара у селу Белотић (Епархија шабачка). Чину освећења и Светој Литургији, присуствовало је бројно свештенство и мештани села Белотић.

Епископ ваљевски Г. Милутин одазвао се на позив Епископа шабачког Г. Лаврентија, да као гост у Епархији, али и као домаћин, учествује у овом свечаном чину, јер је историја овог храма почела да се пише када је Преосвећени Епископ Милутин био игуман манастира Каоне. Захваливши се на позиву, Епископ Милутин се сетио времена када је храм планиран, и како је, док идеја о изградњи још није ни добила свој почетни облик, наишао на велики отпор комунистичке власти. Али прескочена је свака препрека подметнута од атеистичког режима, а уз помоћ житеља Белотића, који су се побринули за материјал, црква је почела да ниче. После само двадесет и девет дана, црква је изграђена. Подсетио се Епископ Милутин народног хришћанског духа из времена комунизма, када је био игуман Каоне и парох у околним селима, и захвалио свима присутнима који су са њим и његовим сабратом Арсенијем живели у том духу, са којима је заједничком истрајношћу подигао белотићски храм.

На крају овог сабрања, одржан је културно-уметнички програм, који су уприличила деца, ђаци веронауке из сеоске школе, и трпеза, за којом је архимандрит Арсеније захвалио првим ктиторима и свима који су на свој начин помогли дизање Храма Светог Великомученика кнеза Лазара. Захвалност верном народу који је помогао цркву у Белотићу, потврдио је на крају, Епископ шабачки Лаврентије, доделивши им грамате.

Ђакон Саша Максимовић

Извор: Епархија ваљевска