Освећење књижаре Беседа у Новом Саду

Освећење књижаре Беседа у Новом Саду
Освећење књижаре Беседа у Новом Саду
Освећење књижаре Беседа у Новом Саду
Освећење књижаре Беседа у Новом Саду

У суботу, 30. новембра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Порфирије осветили су просторије нове књижаре Беседа, у Змај Јовиној улици у Новом Саду.

Након освећења овог простора Епископ Иринеј се обратио присутнима заблагодаривши прво Богу Дародавцу свих добара на свему и за све, а потом изразио своју захвалност Црквеној општини новосадској следећим речима: Желим да захвалим нашој Црквеној општини новосадској, која је власник ове зграде и која је, када јој је ова зграда враћена,  без моје иницијативе и мога тражења, што је важно нагласити, самоиницијативно, спонтано, на својој седници донела једногласну одлуку, да овај драгоцени простор у самом језгру Новога Сада, уступи Епархији управо увиђајући потребу сведочења преко књиге и отварања књижаре на овом месту.

Владика се захвалио и свима који су допринели томе да се поменути простор оспособи за продају духовних и осталих душекорисних књига и тако потпомогне мисионарска делатност Цркве.

Указавши на благословени труд свих који су учествовали у припреми овог простора, Епископ Иринеј је запослене у књижари подсетио да им је поверена велика одговорност и додао следеће: Хтео бих да изразим не само наду, него и уверење да ће благодаћу Божјом ова књижара служити своме циљу, својој намени, а то је сведочење и ширење Речи Божје, сведочење о Господу Христу као Животодавцу и Спаситељу, сведочење о Цркви као Дому Бога Живога, као пуноћи Онога Који собом испуњава све у свему, Који је Извор свакога благослова за све нас, и да ће враћати Господу Христу, Његовом Јеванђељу, Његовој Цркви, све душе које, неке свесно, неке полусвесно, неке и можда несвесно, ипак у дубини чезну за Њим и имају потребу за Њим. По древној мудрој изреци свака људска душа је уствари по природи хришћанка, а да само то треба да открије или да јој то неко из љубави открије. Том откривању служиће, ако Бог да, и ова наша књижара својим садржајем.

Нова њижара Беседа у Змај Јовиној улици број 4 у Новом Саду почиње са радом у понедеља 2. децембра, када Православа Црква прославља новојављеног угодника Божјег, преподобног старца Порфирија Кавсокаливита.

Извор: Епархија бачка