Освећење крста у Тршићу

Освећење крста у Тршићу
Освећење крста у Тршићу
Освећење крста у Тршићу
Освећење крста у Тршићу

На дан успомене Светог великомученика Прокопија, 21. јула 2016. године, у предвечерњим сатима, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је село Тршић да би освештао часни крст за храм Светог Василија Острошког који се гради у том селу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Видоје Лукић, архијерејски намјесник зворнички, архимандрит Лука (Бабић), игуман манастира Карно, протојереј-ставрофор Драженко Вукотић, парох локањски, протојереј-ставрофор Драгиша Томић, парох кисељачко-јасенички, и протођакон Славољуб Милошевић.

Обраћајући се присутним вјерницима, Преосвећени Владика је нагласио значај овог великог и јединственог догађаја за Тршић, истичући побједоносну и спасоносну силу крста за нас хришћане, и улогу светог и  великог цара Константина који је имао визију крста, крстом побиједио противника и ослободио хришћане.

По обављеном освећењу велики број вјерника Тршића и околних села који су дошли  да молитвено учествују у овом великом догађају, били су свједоци самог подизања  и постављања крста на куполу храма, послије чега се приступило трпези љубави коју су мјештани Тршића, као добри домаћини, припремили за послужење свих присутних.

Преосвећени Владика је захвалио г. Велизару Аћимовићу из Тршића који финансира градњу храма на његовој великој љубави према Богу и роду коју на овај начин показује. Градња храма у Тршићу отпочела је 1. септембра 2015. године трудом и залагањем г. Велизара (Саве) Аћимовића из Тршића. Господин Велизар је оставио простор да сви који желе могу узети учешће у изградњи. Тако да као велики приложници истакли су се још г. Брано Лукић и г. Недељко Новаковић из Тршића, а својим даром учешће су узели и други мјештани Тршића и околних села. Кумовским пешкиром данас је био закићен г. Растко (Велизара) Аћимовић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска