Освећен новосаграђени храм Светог Симеона Мироточивог у Калгарију

Освећен новосаграђени храм Светог Симеона Мироточивог у Калгарију
Освећен новосаграђени храм Светог Симеона Мироточивог у Калгарију
Освећен новосаграђени храм Светог Симеона Мироточивог у Калгарију
Освећен новосаграђени храм Светог Симеона Мироточивог у Калгарију

Добар рат ратовах, трку сврших, веру одржах. (2 Тим 4,7)

Субота 26. и недеља 27. април биће  као датуми уписани златним словима у летопису мале, али сложне црквене заједнице у Калгарију, у Канади. Тих дана је остварен сан о изградњи новога храма.

У суботу навече, са благословом Епископа канадског г. Георгија, а у присуству руског епископа Јова и украјинског Илариона из Едмонтона, као и многобројног свештенства из целе Канаде и Америке, одслужена је вечерња служба испред иконостаса. После вечерње уприличен је и банкет у свечано уређеној сали; присуствовало је преко пет стотина званица, међу којима  и кум манастира Милтона г. Жељко Чолаковић, носилац ордена Светога Саве, који је допутовао из далеког Торонта заједно с нашим Епископом.

У недељу ујутро, испред велелепног храма одабрани су кумови Марјан и Стојанка Аћимовић, који  су овом приликом у грађевински фонд цркве приложили $50,000.00. Освећењем храма и светом архијерејском Литургијом началствовао је владика Георгије уз саслужење двојице поменутих епископа, шеснаест свештеника и тројице ђакона. У часну трапезу Владика је положио честицу моштију Светога кнеза Лазара. Иако храм може да прими преко пет стотина верника, био је премали за све оне који су желели да узму учешћа у овом богоугодном догађају.

После Литургије Преосвећени Владика Георгије је поделио шест ордена Светог Краља Милутина, које је одобрио Свети Архијерејски Синод, парохијанима посебно заслужним за изградњу, као и грамате Великих добротвора, Добротвора и Утемељивача новосаграђеног храма. Пароха при овоме храму, иначе потписника ових редова, протојереја Обрада Филиповића Владика је одликовао правом ношења напрсног крста и звањем протојереја-ставрофора.

У својој беседи епископ Георгије је, између осталог, подсетио присутне да, иако је храм велелепан, имање раскошно и уређено како ваља, пак најлепши украс храма су управо верници који су га својим присуством испунили. „Изградили сте храм, и сада наставите себе духовно да изграђујете и учешћем у светим богослужења спасавате душе своје“, рекао је Преосвећени.

Банкету након богослужења, између осталих, прусуствовали су отправник послова Амбасаде Србије из Отаве и четири министра владе Провинције Алберте. Иницијативу, коју је Црквеношколска општина покренула да се улица са које се улази на имање преименује у улицу Николе Тесле, подржали су ови министри и обећали своју помоћ.

Током дана присутни су могли да саслушају више говорника и да уживају у културно-уметничком програму.

Верни народ наше парохије је остао ојачан у вери, окрепљен љубављу и жртвом Епископа и свештенства и утврђен на путу светога Симеона Мироточивога. Нека би Господ Бог подарио да наш храм буде сведок нашега времена и лађа спасења душа будућих нараштаја!

Протојереј-ставрофор Обрад Филиповић

Извор: Епархија канадска