Освећење обновљене цркве брвнаре Свете Тројице на Златару

Освећење обновљене цркве брвнаре Свете Тројице на Златару
Освећење обновљене цркве брвнаре Свете Тројице на Златару
Освећење обновљене цркве брвнаре Свете Тројице на Златару
Освећење обновљене цркве брвнаре Свете Тројице на Златару

У селу Радијевићи на Златару у недељу, 1. јуна 2014. године, освештаће се обновљена црква брвнара Свете Тројице. Свету архијерејску литургију служиће Преосвећени Епископи милешевски г. Филарет и канадски г. Георгије, уз учешће више свештеника и свештеномонаха.

Реконструкција богомоље започела је пре две године уз помоћ донатора. Током радова утегнута су брвна и замењени  кровна конструкција и део греда. Кров је прокишњавао и претило му је рушење због чега је преко 20 кубика боровине истругано за шиндру. Метални звоник од стубова далековода, који је одударао изгледом и ружио светињу, замењен је новим од камена и дрвета, а подигнута је и ограда.

Богомоља од брвана са каменом апсидом грађена је у облику старовлашке куће и има подрум по чему је јединствена у СПЦ. Вредан је споменик народног градитељства, проглашен за културно добро од великог значаја за Србију Пет икона из цркве у Радијевићима, које је почетком 17. века сликао зограф Андрија Раичевић, спада међу најстарија и највреднија иконописна дела  која су до данас очувана у црквама брвнарама Србије.

***

Цркву брвнару у Радијевићима, селу у близини Нове Вароши, изградио је свештеник Василије Пурић који се у старовлашку област доселио из Црне Горе. Са собом је донео црквено звоно и кандило од злата.

У то време под  турском власти, била је забрањена изградња нових цркава, због чега ова црква има подрум, те је литургија у њему служена у тајности, док је на спрату било свештениково место боравка. Дознавши ово турски везир одводи свештеника у заробљеништво. Међутим, једнога дана долази код Василија са молбом за помоћ, јер му је жена била јако болесна. Свештеник се молио Господу јако и дуго за њено оздрављење, и молитва му би услишена. Везир је нудио многе награде, и једино што је Василије затражио била је дозвола да се у тој малој брвнари слободно служи литургија. Тада је цркви дозидан олтар, а света литургија се почела служити на спрату, слободно. Нетрулежна рука свештеника Василија је са љубављу и страхопоштовањем чувана у овој цркви до Другог Светског рата. Тада је нестала и више се ништа не зна о њој. Но тада је још много светиња и хришћана пострадало, међу којима и Василијев праунук Реља, који је са својом породицом био жив спаљен од стране партизана, и чији се гроб налази у црквеном дворишту, обновљен у последнјих неколико година заједно са црквеним звоником и кровом. Далеки потомци свештеника Василија, Зоран, Драган и Милан Динкић су помогли обнову цркве финансијским прилогом од 30.000 евра. Унутар цркве се и данас чува пет изузетно вредних икона нашег познатог иконописца Андрије Раичковића, што знатно доприноси вредности и духовности ове мале цркве брвнаре на планини на планини Златар, у селу Радијевићи.                              

Извор: Радио Милешева, Јована Пурић