Освећење Светосавског дома на Гојаковцу

Освећење Светосавског дома на Гојаковцу
Освећење Светосавског дома на Гојаковцу
Освећење Светосавског дома на Гојаковцу
Освећење Светосавског дома на Гојаковцу

У недјељу, 27. децембра 2015. године, на празник Материце, извршено је освећење генерално обновљеног Светосавског дома на Гојаковцу у Церовици. Освећење је, по благослову Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, обавио архијерејски намјесник теслићки протојереј-ставрофор Миладин Вуковић уз саслужење протојереја-ставрофора Недељка Анђелића, јереја Жељка Анђелића и ђакона Младена Ковачевића.

Вјерном народу, који се у великом броју окупио да присуствује овом свечаном чину, обратио се протојереј-ставрофор Миладин Вуковић. Он је у име надлежног Епископа поздравио присутне и напоменуо значај ове активности којом потомци обнављају и унапређују оно што су преци саградили.

Након молитвеног чина услиједила је промоција монографије „Церовица и Витковци кроз вријеме“ коју је као резултат свог дугогодишњег парохијског службовања у парохији церовичкој написао протојереј-ставрофор Мирослав Живковић. О књизи су говорили и исту присутнима препоручили архијерејски намјесник теслићки протојереј-ставрофор  Миладин Вуковић, г. Слободан Наградић, директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, г. Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ, г. Славољуб Лукић, републички инспектор за вјеронауку и аутор књиге протојереј-ставрофор Мирослав Живковић. Осим мноштва народа, Церовице, Витковаца и Станара, промоцији монографије присуствовали су и званичници у институцијама Републике Српске: министар за економске односе и регионалну сарадњу РС г. Златан Клокић као и народни посланик г. Горан Јеринић.

Промоцију монографије су гласом и музиком пропратили Етно група ,,Крин“ из Церовице, Тамара Живковић из Завидовића свирајући на клавијатурама стару српску музику као и ученик четвртог разреда православне Богословије Николај Вуковић и ђакон Младен Коваћевић из Теслића, који су громким гласовима пјевали стихове руске пјесме. Програм промоције монографије водила је професор Жељка Дамјановић из Станара.

Овим догађајем Парохија церовичка са својим селима Церовица и Витковци потврдила је да је дорасла оном домету који су остварили ранији нараштаји ове парохије, изградивши овај Светосавски дом као прву школу на Гојаковцу, давне 1897. године. Објавом поменуте монографије Парохија церовичка је обновила културу сјећања и укупно насљеђе ове парохијске заједнице препоручила новим нараштајима у Српској Усори.

Извор: Епархија зворничко-тузланска