Освећење звона у Дићима

Освећење звона у Дићима
Освећење звона у Дићима
Освећење звона у Дићима
Освећење звона у Дићима

На дан када Црква слави Свету преподобномученицу Анастасију Римљанку и Светог Аврамија Затворника, по благослову Епископа жичког г. Јустина, освештано је звоно и палионица за свеће у склопу новоподигнутог звоника покрај средњовековне цркве са некрополом у селу Дићи код Љига.

Чин освећења новог звона служили су архијерејски намесник качерски протојереј Светолик Марковић, протонамесник Драган Мијаиловић, јереј Горан Џопалић, јереј Миодраг Марковић и ђакон Слободан Пејовић.

Звоник је саграђен у јесен 2017. године по пројекту архитекте Саве Ристића из Београда. Средства за градњу звоника су обезбеђена прилогом др Миле Срећковић из Келна, родом из Дића. Нажалост, гђа Мила Срећковић се после краће болести упокојила пре пет месеци у Немачкој. И поред тога што је већи део свога живота провела у Немачкој, никада није заборављала своју земљу и свој род.

Звоно од 208 килограма изливено је у ливници „Лиграп“ у Белосавцима. Дар је поменуте др Миле Срећковић и Николе Савића из Горњег Милановца, који је тренутно на раду у Шведској, а један део средстава је прикупљен од мештана села Дићи и Доњи Бањани.

Надлежни свештеник протојереј Светолик Марковић нагласио важност звона за хришћане: -Звона су глас наше савести. Њихов звук опомиње и позива на богослужења, најављује и оглашава важне догађаје у животу хришћана. Када зачујемо звона са храма свако треба да се запита да ли је претежније старати се о пролазном земаљском иметку или спасавати душу своју и стицати непролазно благо на небу.

У радосном празничном сабрању поред верника из Дића, Љига и околних села, учествовали су и гости из Београда, Горњег Милановца и Ваљева. После подизања звона на звоник, сабрање је настављено за трпезом љубави током које је ученица СМШ „Марко Тајчевић“ из Лазаревца свирала композиције на флаути и отпевала неколико изворних народних песама са Косова и Метохије и Шумадије.

Извор: Епархија жичка