Освећено Спомен-обиљежје "Добојски логор 1915-1917"

Освећено Спомен-обиљежје "Добојски логор 1915-1917"
Освећено Спомен-обиљежје "Добојски логор 1915-1917"
Освећено Спомен-обиљежје "Добојски логор 1915-1917"
Освећено Спомен-обиљежје "Добојски логор 1915-1917"

У Добоју је 1. јула 2016. године откривен и освећен споменик "Добојски логор 1915-1917", посвећен српским логорашима аустроугарског логора у Добоју. Споменик је освештао архијерејески намјесник добојски протојереј-ставрофор Мирко Николић са свештенством архијерејског намјесништва добојског. Након освећења споменика служен је молитвени помен за све пострадале у овом злогласном логору. Овај споменик је подигнут у близини жељезничке станице на мјесту гдје су се налазиле коњушнице аустроугарске војске у којима је затварано и мучено српско живље.

Дизајн споменика урадио је архитекта из Добоја г. Миломир Васиљевић. Освећењу су присуствовали градоначелник града Добоја г. Обрен Петровић, министар безбједности у Савјету министара БиХ г. Драган Мектић, помоћник министра одбране БиХ г. Борис Јеринић, предсједник Удружења солунских добровољаца са Сокоца г. Бранимир Ђурковић, представници организација које његују тековине Одбрамбено-отаџбинског рата и локалних политичких странака. 

У овом логору страдало је неколико генерација бројних српских породица и тиме је једна западноевропска држава, у дотадашњој историји цивилизоване Европе, починила први геноцид над Србима у 20. вијеку. Аустроугарски логор био је на простору садашње добојске жељезничке станице, а интернирани Срби били су смјештени у дрвеним баракама у којима су претходно угинули коњи аустроугарске војске.

Централно Спомен-обиљежје жртава добојског логора налази се поред порте добојског Спомен - храма Светих апостола Петра и Павла у Добоју. Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта и остави простор за насељавање неправославног живља, прошло је 45 971 лице, од којих 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу. Само у априлу 1916. године умрла су 643 дјетета у овом злогласном логору смрти.
Таква пракса према српском народу настављена је и у Другом свјетском рату, али и у овом посљедњем Отаџбинско-одбрамбеном рату на просторима БиХ. Након парастоса на освећено Спомен-обиљежје добојским логорашима положени су вијенци.

Извор: Епархија зворничко-тузланска