Отац Пантелејмон изабран за делегата у Скупштини дијаспоре

Црквено-школска општина „Свети Сава" у Јоханесбургу, као једина активна српска организација на тлу Африке, прошле недеље је апсолутном већином изабрала оца Пантелејмона Јовановића, старешину храма светог апостола Томе у Јоханесбургу, за делегата Јужноафричке републике и других држава Африке у Скупштини дијаспоре и Срба у региону. Конституисање Скупштине, у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону, планирано је за јуни месец ове године.

Отац Пантелејмон, изабран на основу искуства и претходних резултата у раду са министарствима из Владе Републике Србије у протеклој деценији, заступаће интересе српске заједнице у Јужној Африци у Скупштини дијаспоре и Срба у региону, и биће један од 45 делегата из целог света.

Организациони одбор Црквено-школске општине овом приликом изабрао је и четворочлано Саветодавно тело, чији ће задатак бити да помогне оцу Пантелејмону да што ефикасније учествује у раду Скупштине дијаспоре. Они ће прикупљати информације о проблемима и предлозима наше дијаспоре у Јужноафричкој републици, која броји око 20.000 припадника, и достављати их оцу Пантелејмону. Наши сународници у Јужноафричкој републици концентрисани су углавном по већим градовима - у Јоханесбургу, Преторији и Кејптауну.

Идеја је да се, после првог заседања Скупштине дијаспоре, Саветодавно тело прошири са још неколико чланова из других градова у Јужној Африци, а у перспективи и са неколико чланова из Замбије, Зимбабвеа и Намибије.