Отета црква у Житомирској области

Житомир (град у северозападној Украјини), 27.12.2015. – Припадници у православном свету непризнате  тзв. „Кијевске Патријаршије“ преузели су цркву св. Николе у селу Колодјанка у Житомирској области. Неколико свештеника ове „Патријаршије“ и сељани уз помоћ људи из других насеља обавили су овај гнусни чин. Цркву су подигли верници Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије, изјавио је протојереј Стефан Маркевич, архијерејски намесник области Новохрад-Волински, украјинским новинарима.

Према његовим речима, око 11.30 ч. њих 50 људи „Кијевске Патријаршије“ ушло је у црквену порту и преузело цркву. Неколицина војника „Десног сектора“ посматрало је ово са стране. Отац Стефан је изјавио да ће се његова Црква позвати на украјинско законодавство. Додао је да је до овог злодела дошло након посете овом месту директора Сектора за религије и народности  Житомирске државне управе Александра Пивоварског 25. децембра о.г. Он је управо узјавио да ће законска парница око ове цркве трајати дуго времена.

После овога парохијска заједница тзв. Украјинске Патријаршије, као и обично, затражила је „реферфендум“, који обично доводи до насилног преузимања црквених објеката. Онда би шизматгици „Кијевске Патроијаршије“ уградили своје браве  на црквене двери, као и на капију на улазу у порту.

Први сукоб у Колодјанки избио је 18. децембра кад су се припадници Десног сектора и непризнате Цркве били окупили око храма захтевајући прузимање цркве. Да би спречили ово отимање и сукобљавање, верници Украјинске Православне Цркве МП и „Кијевске Патријаршије“ били су се договорили да закључају цркву и она тако остане све док се ствар не реши правним путем. Међутим, само недељу дана касније овај договор је прекршен.

Извор: Православие.ру (превео Р. Ракић)