Отимање имовине црквеној општини Загреб

Загреб Данас су неке институције града Загреба и Републике Хрватске легализирале правно насиље над Српском православном црквом, њеним вјерницима и имовином у граду Загребу, као и на грађанима који се противе рушењу кина Загреб.

Иако нису окончани сви судски спорови (денационализација пред Градским уредом, уговор о купопродаји кина од стране ХОТО групе и брисање уписа власништва пред Опћинским грађанским судом у Загребу, дозвола за уклањање кина издана Кинематографима пред Уставним судом, забрана уклањања зграде кина пред Еуропским судом у Страсбоургу), издате су дозволе за његово рушење.

Напомињемо да су оваква рушења у мирнодопским временима чињена само у тоталитарним режимима. Исто тако упозоравамо да по нашим сазнањима ни једној другој вјерској заједници у Републици Хрватској овако нешто није учињено, што само по себи довољно говори.

Апелирамо и тражимо од свих институција правне државе Републике Хрватске да зауставе ово насиље, исто тако молимо међународне институције да заштите право и правду у овој земљи и заштите нашу Цркву од ових неправди.

Позивамо све грађане Загреба да нам се придруже у борби против девастирања Цвјетног трга.

30.10.2008.године, Српска православна црква
Управа Црквене општине Загреб