Откривање спомен-обележја Станиславу Биничком у Дому Војске

 У холу Дома Војске Србије данас је откривен бронзани барељеф са ликом славног композитора Станислава Биничког. 

Спомен-обележје, аутора Љубише Манчића, у присуству званица из културног и јавног живота, припадника Министарства одбране и Војске Србије, открили су државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић и начелник Управе за односе са јавношћу, капетан бојног брода Петар Бошковић.
Медија центар „Одбрана“, у сарадњи са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“ на тај начин одао је почаст композитору чувеног марша „На Дрину“ тачно један век након што је компоновао мелодију којом су овековечени победнички подвизи српске војске у Церској бици.

Говорећи о великану српске културе, композитору, диригенту и педагогу Станиславу Биничком, капетан бојног брода Петар Бошковић је истакао да је његово музичко дело бисер српске културне баштине, којим се поносимо „до данас и од данас, одавде до светског здања мира, међу народима – Уједињених нација“.

– Управо зато ми је част и задовољство што плејади врхунских стваралаца у Дому Војске придружујемо највећег представника српске класичне музике. То здање, које чува успомене на храбре српске ратнике, хероје и борце, баштини и све највредније што је стварано под окриљем Војске, рекао је начелник Управе за односе с јавношћу и закључио да је Дом Војске данас центар културних збивања престонице. 

Заменик директора Медија центра „Одбрана“, потпуковник Зоран Крупеж, поздрављајући присутне у својству домаћина, најавио је да ће до краја године, на сличан начин бити обележена још три, за српски народ значајне годишњице.

– Постављањем спомен-обележја овековечићемо још три великана која су суштински повезана са делатностима наше куће - Владислава Петковића Диса, Светог игумана Пајсија и Ђакона Авакума, поводом двестоте годишњице подизања Другог српског устанка и њиховог страдања и Кочу Поповића, у поводу седамдесете годишњице завршетка Другог светског рата.

Занимљив уметнички програм, приређен након откривања барељефа, у Свечаној сали Дома Војске Србије, у режији Момира Дукића, пружио је прилику посетиоцима да боље упознају Станислава Биничког, наслуте дух времена у коме је живео и чују неке од његових, српском народу завештаних, бисера. Томе је допринело својеврсно (већ заборављено) „заједничко слушање“ радио драме „110 година Музике краљеве гарде у Србији“, чији су коаутори Предраг Стаменковић и Владимир Поповић, снимљене прошле године, у поводу обележавања 100 годишњице Првог светског рата, и 110 година музике Краљеве гарде. 

У играном делу приказа наступили су глумци Биљана Ђуровић, као Мирослава, (алијас Фрида) Бинички, Бранислав Платиша, као Станислав Бинички, Лепомир Ивковић - командант гарде и Синиша Убовић - доктор. 

Други сегмент представљен публици био је приказ „Кад свеци марширају на Дрину“, Предрага Стаменковића, а простор између оплеменио је солиста Београдске опере Драгољуб Бајић, који је, уз клавирску пратњу Невене Живковић, извео арију Реџепа, из опере Станислава Биничког „На уранку“. 

Својеврсни „крешендо“ програма приредили су Ансамбл народних песама и игара „Коло“ и гудачи Уметничког ансамбла МО Станислав Бинички, који су се представили композицијама Кокоњеште и Краљево коло. 

Рељеф са ликом утемељивача војне музике у Срба и композитора прве српске опере „На уранку“, красиће хол бившег Ратничког дома уз, већ постављена спомен-обележја Надежде Петровић, Ђорђа Вајферта, генерала Јована Драгашевића и др Арчибалда Рајса.