Откривен први споменик оцу Павлу Флоренском

Откривен први споменик оцу Павлу Флоренском
Откривен први споменик оцу Павлу Флоренском
Откривен први споменик оцу Павлу Флоренском
Откривен први споменик оцу Павлу Флоренском

У Сергејевом Посаду недалеко од Москве 17. јула ове године откривено је неколико споменика, међу којима и први споменик у Русији изванредном научнику и мислиоцу оцу Павлу Флоренском. Споменици су освећени и откривени у Меморијалном комплексу „Свима жртвама у годинама прогона и репресије“, међу којима и бисте монаху мученику Крониду Љубимову и Светој Јелисавети, великој војвоткињи и мученици, духовним сапатницима оца Павла Флоренског, са којим је провео један део живота и доживео зајендичку смрт.

Отац Павле је предавао на Московској Духовној Академији у Светотројично-Сергејевој лаври у Сергејевом Посаду, а монах мученик Кронид је био последњи манастирски игуман пре него што је манастир затворен 1921, а стрељан је у Бутову 1937. године, док је Света Јелисавета основала манастир милосрдних сестара у Сергејевом Посаду, где је отац Павле био исповедник.

Павле Флоренски је био врхунски философ и богослов, научник и инжењер иноватор, филолог и математичар, енциклопедиста и теоретичар уметности. Савременици су га називали руским Да Винчијем и Паскалом.

Последњих година живота провео у поправно-васпитним логорима. Специјална тројка Народног комесаријата за унутрашња питања Лењинградске области осудила га је на смрт 25. новембра 1937, а погубљен 8. децембра 1937. године.

Меморијални комплекс је израђен на иницијативу Фондације за науку и православну културу „Павле Флоренски“, а осветио га је патријарх московски и све Русије Кирил. Руски првојерарх је прочитао молитву Новомученицима и исповедницима Руске Цркве и одслужио парастос с посебном прозбом за покој душе оца Павла и свих оних који су пострадали за веру.

У наставку је Патријарх пошкрпио споменике освећеном водицом уз речи: „Овај споменик се освећује у спомен оних који су пострадали за веру у Христа за време прогона у 20. веку шропњењем водицом и благодаћу Светог Духа“.

Споменик изображава оца Павла како стоји над Голготи испред крста као представник стотина хиљада невино заточених мученика који су пострадали за своју веру током свих година прогона. У његовој десној руци је фасцикла са рукописима богословско-философског дела Стуб и тврђава истине. Иначе, спомен-плакета оцу Павлу Флоренском откривена је у Сверуском институту за електроинжењерство.

Извор: Orthochristian (са енглеског Инфо служба СПЦ)