Откривен споменик Браниоцима Требиња

Откривен споменик Браниоцима Требиња
Откривен споменик Браниоцима Требиња
Откривен споменик Браниоцима Требиња
Откривен споменик Браниоцима Требиња

Паљењем вјечног пламена и парастосом за погинуле борце Требињске бригаде,  на Цвијетном тргу у Требињу откривен је споменик Браниоцима Требиња 1991-1996. година, те обиљежен 13. јули,  Дан Требињске бригаде.
Вјечну ватру испред камених плоча са именима бораца који су положили своје животе у одбрани Требиња, упалио је ратни командант Требињске бригаде генерал Богдан Ковач, који је у обраћању подсјетио да је кроз ову бригаду током рата прошло преко 6 хиљада бораца, од чега њих 258 није дочекало крај рата, а 560 данас се налази на евиденцији инвалида Одбрамбено-отаџбинског рата.

„У оперативној структури Требињске бригаде није било никаквих специјалних састава који су се обликовали на тежњама да се господари туђим. Једини задатак пред нама - био је да се одбрани јужна Херцеговина и Требиње, и у томе смо успјели“, истакао је Ковач.

Парастос погинулим борцима Требињске бригаде на споменику Браниоцима служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, са свештенством епархије, који је у обраћању истакао да су и овога пута, како то обично бива у ратовима, животе губили најбољи и најхрабрији.

„Овај споменик и имена уклесана у камену биће опомена да и ми морамо бити храбри, да радимо и да се трудимо, како њихова жртва не би била узалудна“, поручио је  епископ захумско-херцеговчки и приморски.

Предсједник Општинске борачке организације Недељко Мићановић истакао је да данас много тога борце отаџбинског рата чини немирним и незадовољним.

„ У правну регулативу која дефинише статус бораца и чланова породица наших погинулих сабораца унесен је чудан парадокс – да смо дошли у ситуацију да борци данас не уживају ни основна права, а уживају тобожње привилегије“, упозорио је Мићановић.

„ Из губитка који су поднијеле породице погинулих бораца трајно се мора изњедрити завијет - да слобода нема цијену и да сви они који су нам донијели слободу заслужују да се вјечно памте, помињу са поштовањем, и да ништа не може бити изнад њих“, поручио је са споменика Браниоцима Требиња начелник општине Требиње Доброслав Ћук.

Након паљења вјечне ватре, на споменик Браниоцима Требиња цвијеће су положиле делегације Општинске борачке организације и Општине Требиње, а потом је програм обиљежавања Дана Требињске бригаде настављен у кругу бивше касарне - пригодним културноумјетничким програмом и полагањем цвијеће у спомен-собу Требињске бригаде.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка