Откривен споменик у славу 1.200 ратника

Откривен споменик у славу 1.200 ратника
Откривен споменик у славу 1.200 ратника
Откривен споменик у славу 1.200 ратника
Откривен споменик у славу 1.200 ратника

Белег су открили гђа Данијела Ванушић из Министарства културе и г. Милан Бјелић из Удржења потомака. -У камену су крстолики отвор који води кући и голуб као симбол слободе са крајпуташа – појашњава вајар Небојша Савовић Нес. Пошта ратницима одата уз војне почасти, а споменик освештао Владика милешевски Атанасије.

Данијела Ванушић, помоћница министра културе и информисања Србије, и Милан Бјелић, председник нововарошког Удружења потомака ратника, открили су 1. новембра 2018. године споменик у славу и част 1.200 ратника који су животе дали за слободу  Србије у ратовима од 1912. до 1918. године.

Светковина на Тргу војводе Петра Бојовића у Новој Вароши одржана је у оквиру седмодневног програма „У славу јунака слободе“, којом се обележава Дан општине (1. новембар) и век одбране Србије у Великом рату. Незаборавним прецима пошту су одали војници и старешине Војске Србије, а венце су положили делегације Општине и неколико удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Владика милешевски Атанасије, са свештенством Милешевске епархије, освештао је споменик  јунацима, подсетио је: -Ми се данас дивимо њиховом јунаштву и прослављамо како су умели да живе на овим просторима и да  воде кроз теснаце живота, као и да нас науче како да пребродимо теснаце живота.

Наглашавајући да је споменик сведочанство великог дела и прегнућа, Епископ милешевски је поручио: -Нека се овде рађају они који умеју тако живети.

Истичући да је из локалног буџета финансирана градња белега г. Раде Васиљевић, председник Општине, нагласио је да се идуће године наставља уређење Трга. Аутор мермерног споменика, високог 2,6 метара, академски вајар Небојша Савовић Нес из Горњег Милановца рекао је да је локација споменика поред скулптуре војводе Петра Бојовића наметнула идеју да крајпуташким белегом оживљава та судбоносна времена, а  да су предвиђена средства усмеравала да то не буде нешто грандиозно.

-Инспирација је огромно монументално дело предака и 1.200 палих ратника. У камену су крстолики отвор који води кући и голуб као симбол слободе са крајпуташа. Кад станете пред споменик доживите узбуђење и видите парче неба, казао је вајар.

Извор: ЗлатарИнфо, Епархија милешевска