Откривени темељи православног храма на брду Боровац код Сребренице

Откривени темељи православног храма на брду Боровац код Сребренице
Откривени темељи православног храма на брду Боровац код Сребренице
Откривени темељи православног храма на брду Боровац код Сребренице
Откривени темељи православног храма на брду Боровац код Сребренице

Мјештани села Ораховица  и чланови „Светосавске омладинске заједнице“ из Сребренице обавили су ископавање и потпуно очистили терен односно откривене зидине и подну подлогу средњовјековне православне цркве на локацији званој Црквиште на брду Боровац, десетак километара југозападно од општинског средишта гдје је служена и прва литургија којој је присуствовао већи број вјерника.

Црква је из средњег вијека, стара је више од 550 година и ту је постојала прије турске окупације ових крајева када је порушена што потврђује подна подлога од цигле која није кориштена у доба теурске владавине на овим просторима, каже мјесни парох протојереј Александар Млађеновић.

На откривеним зидинама пронађена су 4 људска скелета који су ту сахрањени након рушења цркве. На скелетима су били аустријски новчићи, а откривени су још неки метални предмети.

Особе чији су скелети откривени сахрањени су по православном обичају, окренути правцем исток-запад и са прекрштеним рукама на прсима, рекао је Млађеновић.
Апсида је потпуно очишћена и откривене зидине некадашње цркве су вањских  димензија 13х7 метара. Мјештани су на овом локалитету жељели да граде цркву и 28.септембра прошле године ту је освјештан подигнути крст.

Када је започето копање и припремање локације за изградњу цркве и откривене зидине некадашње цркве установљено је да је крст подигнут пола метра од средине олтарског зида на његовој вањској страни и ту ће остати до изградње храма јер је ово археолошко откриће још више учврстило вољу вјерника овог и сусједних српских села да се на Црквишту изнад Ораховице поново подигне црква.
Легенда о постојању храма на Боровцу се обистинила.

Археолози треба тачно да утврде из ког вијека је та црква која је порушена у доба турске владавине и да дају оцјену о вриједности и значају откривених архефаката.
Млађеновић  је истакао да су остаци цркве пронађени прије петнаестак дана приликом уређења овог локалитета и да је о томе упознат тим археолога који тренутно раде на истраживању и конзервацији археолошког налазишта „Римски муниципиум“ у Скеланима.

"Показало се да овај локалитет није случајно називан Црквиште. Много локација у БиХ носе такве називе јер су у народу остала сјећања да су се на тим мјестима некада налазиле цркве које су поробљивачи и окупатори рушили", рекао је Млађеновић.

Према његовим ријечима, мјештани Ораховице вјеровали су у легенду која је преношена са генерације на генерацију да је назив Црквиште на Боровцу настао због цркве која се ту некада налазила и жељели су да на тој локацији граде храм.

"Приликом чишћења и припреме терена за изградњу цркве наишли су остатке, односно темеље некадашње српске богомоље што је потврдило да није ријеч о измишљеној него о легенди која је одраз истинског памћења и незаборава народног и на тим темељима поново ће изградити храм", навео је Млађеновић.

Извор: Епархија зворнчко-тузланска