Отпочело заседање Сабора Руске заграничне Цркве

На празник Светог Јована Руса, 9. јуна 2017. године, Архиепископ берлински и немачки г. Марко одслужио је свету Литургију у руском манастиру Преподобне мученице Јелисавете у Бухендорфу (Немачка). На богослужењу су се молили архијереји Руске заграничне Цркве који су претходног дана приспели у Минхен.

После Литургије, викар Епископије источноамеричке - Епископ манхатански Николај одслужио је чин призива Светог Духа пред почетак рада Сабора. Радом Архијерејског  Сабора председава првојерарх Руске Заграничне Цркве, Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион. Архијереј је поздравио присутне и пожелео им Божју помоћ у раду Сабора. Онда је прочитао честитку Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила упућену учесницима Архијеррејског Сабора Руске заграничне Цркве.

За потпредседника Сабора изабран је Архиепископ берлински и немачки Марко. Пошто је  усвојен програм рада Архијерејског Сабора, архијереји су слушали извештаје о животу и раду у епрахијама, што је изазвало живи братску дискусију о широком спектру питања везаних за манастирски живот, мисије и парохије ове Цркве.

Архијерејски Сабор је одлучио да се 2020. године молитвено прослави 100 година живота и рада Руске Заграничне Цркве, ради чега је основан организациони одбор на чијем челу је Архиепископ чикашки и средњоамерички Петар.

Извор: Московска Патријаршиоја (превод Информативна служба СПЦ)