Отркивена спомен-плоча руским лекарима у Београду

Отркивена спомен-плоча руским лекарима у Београду

Председник Српског лекарског друштва Радоје Чоловић и руски амбасадор Александар Конузин открили су данас у Београду спомен-плочу руским лекарима и милосрдним сестрама који су помагали српски народ у ратовима 1912-1917. године.

Спомен-плоча откривена је на згради Српског лекарског друштва у Улици Џорџа Вашингтона, после интонирања химни Русије и Србије у извођењу хора и оркестра тог удружења.

Конузин је подсетио да прошло 100 године од почетка Првог балканског рата и доласка руских лекарских мисија у Србију. Руски народ наставио је да пружа помоћ српском и у Другом балканском рату и Првом светском рату, казао је амбасадор Конузин.

Он је подсетио да је руски Одред словенског добротворног друштва био први страни одред који је пристигао у помоћ Србији у Првом светском рату у септембру 1914. године.

Конузин је изразио задовољство што „наши православни пријатељи” нису заборавили на помћ која им је пружена пре 100 година и подсетио да је Русија и током НАТО бомбардовања Србије 1999. године имала у Нишу болницу у коју су примани рањеници са Косова.

Министар здравља Зоран Станковић извинио се руском амбасадору у име државе и народа што је било потребно да прође 100 година да би се неко сетио да ода почаст и изрази захвалност руским лекарима и медицинским сестрама који су долазили у Србију да помогну.

Станковић је рекао да је прошло више од 100 година од како су руски лекари и медицинске сестре збринули првих 4.567 болесника у Србији и извели више од 500 хируршких интевенција.

Председник Српског лекарског друштва Радоје Чоловић подсетио је на дугу историју пријатељских односа Србије и Русије и нагласио да је дужност Србије да чува успомену на руске лекаре, медицинске сестре, хероје и хуманисте „који су нам помагали у најтежим временима”.

Извор: Политика