Нови манастир у близини Калуге, Русија

Нови манастир у близини Калуге,  Русија
Нови манастир у близини Калуге,  Русија
Нови манастир у близини Калуге,  Русија
Нови манастир у близини Калуге,  Русија

Нови манастир у част Калушке иконе Пресвете Богородице отворен је у приградском селу Ждамирово, 60 миља источно од Калуге, извештава званични сајт Калушке области. Одлука да се успостави манастир прихваћен је на заседању Светог Синода Руске Православне Цркве у децембру. Свечано освећење је обављено на дан када света Црква празнује Обрезање Господње и Светог Василија Великог, уз учешће Митрополита калушко-боровског Климента и обласног гувернера Анатолија Артаманова.

Митрополит Климент је служио Божанску Литургију у цркви Рождества Пресвете Богородице са Епископом козелско-људиновским Никитом и свештенством, извештава Калушка митрополија. После службе гувернер Артамонов је изјавио да је више од 40 манастира оживело у тој области током последње деценије, па их је данас скоро два пута више него пре револуције 1917. године. Изградња манастира Калушке иконе Пресвете Богородице почела је 2006. године са благословом митрополита Климента.

Одлуку да се оснује манастир Ждамирово и да се постави мати Параскева (Љакова) за игуманију донео је Свети Синод у децембру. Она је званично проиведена у чин игуманије пре служења Божанске Литургије. Манастир Калушке иконе Пресвете Богородице саграђен је на молбу митрополита Климента и спада у посед манастира Светог Николе (Черноостровског) у Калушкој области. Нови манастир је девети манастир у Калушкој митрополији и седми у Калушкој епархији.

***

Калушка икона, по коме је манастир добио име, пројављена је близу цркве где сада се налази манастир, а Пресвета Богородица је постала покровитељка Калушке области када је заштитила земљу и њене грађане од Наполеонове најезде и смртних епидемија колере и куге. Црква је затворена 1938. године и коришћена је као спаваоница, купатило и продавница картона. Враћена је Калушкој епархији 1991. године и имала је прву службу 1992. године. Затим су се службе редовно служиле у цркви од 1997. године. Митрополит Климент је  31. јула 2011. године осветио главни олтар у част Рождества Пресвете Богородице, а 31. јула 2016. је осветио Недељну школу.

Извор: Orthochristian.com