Отварање изложбе „Дијанина деца“

Изложба „Дијанина деца“, која је посвећена највећој акцији спасавања деце у Другом светском рату, биће одржана у Великој галерији Дома Војске од 15. маја до 14. јуна 2018. године.  

Дијана Будисављевић, Аустријанка удата за српског хирурга Јулија Будисављевића, спасла је од сигурне смрти више од 7.500 српских дечака и девојчица из концентрационог логора Јасеновац у Независној држави Хрватској. У систему логора Јасеновац убијено је око 20.000 српске, јеврејске и ромске деце. 

На изложби ће бити презентоване документарне фотографије, транспортнe листе и  делови картотеке које је о сваком спасеном детету Дијана водила. Документа су пронађена су у београдским, бањалучким и загребачким архивима. Изложба доноси и приче о појединачним судбинама деце која су остала у животу захваљујући акцији Дијане Будисављевић и њених сарадника. Колико деце је враћено породици? Ко је накнадно открио свој идентитет? Колико њих је остало да живи не знајући да су козарачка односно јасеновачка деца?    

Изложба је део пројекта „Дијaнина деца“ који садржи и документарни филм који ће ускоро бити емитован на Првом програму РТС-а. Аутор изложбе је Слађана Зарић, а аутор архитектуре изложбе Иван Мангов. Изложба је реализована у продукцији Министарства одбране РС и Радио-телевизије Србије.