Отварање Светосавске недеље 2008. године у Врању

Врање

У Врању је 21. јануара 2008. године, отворена Светосавска недеља, традиционална манифестација посвећена Светом Сави која се одржава већ 18 година. У оквиру овогодишње манифестације, ученици основних и средњих школа у Врању своје ликовне и литерарне радове, посвећују Светом Сави, а најбољи од њих добијају пригодне награде.

Светосавска недеља, ове године, отворена је изложбом старих инструмената и народних ношњи Балкана чији је аутор господин Драган Тадић из Београда. Ову изложбу прате фотографије из 19. века из Етнографског музеја из Београда, а посебну драж овој изложби дало је представљање старих инструмената и начина свирања на њима чланова етно групе ''Извор'' из Врања. У уметничком програму учествовао је хор Основне школе ''Вук Караџић'' из Врања.

Изложби и отварању Светосавске недеље 2008. године, присутвовао је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са архимандритом Атанасијем, са Родоса (Грчка), великим добротвором хуманитарних акција Епархије врањске.

Светосавску недељу отворио је градоначелник града Врања господин Мирољуб Стојчић, који је говорећи о лику Светог Саве, истакао да је ''Свети Сава, не само наша прошлост, него наша садашњост и наша будућност''.

У оквиру Светосавске недеље, Православна Епархија врањска припрема Духовну академију 26. јануара 2008. године, на којој ће бити уручене награде најбољим ученицима верске наставе у основним и средњим школама, као и Светосавска награда колектив и појединцу из области образовања и културе у Врању.

Сличне манифестације - Светосавске недеље, одржавају се и у осталим градовима Епархије врањске: Бујановцу, Владичином Хану и Сурдилици, тако да се Свети Сава на достојанствен начин обележава на простору целе Епархије врањске, а круна свих догађања је Света Литургија на дан Светога Саве - 27. јануара 2008. године (недеља) у свим манастирима и црквама Епархије врањске.