Отварена изложба "Моје Јадновно" на бањалучком Филозофском факултету

Отварена изложба "Моје Јадновно" на бањалучком Филозофском факултету

Отварањем изложбе "Моје Јадновно" на бањалучком Филозофском факултету, која је посвећена комплексу усташких логора Госпић - Јадовно - Паг, почело је обиљежавање Дана сјећања на Јадовно. Предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Госпић 1941. Душан Басташић истакао је да је након 71 године ово прва изложба посвећена комплексу усташких логора у којима су на свиреп начин мучени и убијани Срби и Јевреји.

"Ова изложба је резултат рада ентузијаста и студената из Удружења `Милан Васић` из Бањалуке. Најважније докумете о страдању у комплексу усташких логора добили смо из историјских архива у Београду, Загребу, Бањалуци и Ријеци", рекао је Басташић.

Кустос изложбе Горан Латиновић нагласио је да никада није утврђено колико је Срба убијено у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године. "Изложба о комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг представља скроман, али вриједан корак ка жељеном циљу", рекао је Латиновић. Он је напоменуо да ће изложба у наредним годинама бити представљена у Москви, Јерусалиму, Вашингтону и Чикагу.

Изложба "Моје Јадовно" биће отворена до половине јула 2012. године.

Извор: www.jadovno.com