Отворен десети јубиларни Фестивал српског филма у Аустралији

У четвртак 21. октобра у биоскопу Paris - Hoyts у сиднејском "филмском граду" отворен је десети Фестивал српског филма у Аустралији.

Неколико стотина посетилаца одушевљено је поздравило госта из Србије, познатог глумца и аутора, Радоша Бајића чијим је филмом „Село гори и тако..." отворена ова јубиларна ревија српског филма. Свечаности су, на позив Конзулата Републике Србије присуствовали дипломатски представници Грчке, Русије, Кине, Индије и САД-а, као и представници државних министарстава за имиграцију и образовање, као и представници локалних власти.

Потврђујући још једном подршку Српске Православне Цркве активностима којима се негује и промовише одржавање културних веза и сарадње између матице Србије и српске заједнице у Аустралији, свечаном отварању фестивала присуствовао је и Епископ аустралијско-новозеландски Његово Преосвештенство г. Иринеј са својим најближим сарадницима.

Присутне је поздравио директор Фестивала г. Петар Козлина који је изразио своје задовољство континуитетом фестивала на коме је приказано скоро 70 филмова из јединствене кинематографије Србије, а публици током десет година рада представљено 18 филмских радника - глумаца, режисера, продуцената - гостију из матице.

Г. Козлина се захвалио покровитељима Фестивала без којих ова значајна манифестација присуства велике српске заједнице у Аустралији не би била могућа. Међу њима су ЈАТ Airways, Вести, Beoeksport, као и дугогодишњи партнер Hoyts, биоскопски ланац у коме се већ више година одвија српски филмски фестивал.

У свом обраћању присутнима, господин Козлина се посебно захвалио Конзулату Републике Србије на челу са вршиоцем дужности Конзула Јасмином Пекмезовић који и ове године свесрдно подржава и помаже одржавање Фестивала и министарствима за дијаспору и културу Републике Србије на њиховој подршци у протеклих десет година.

Као посебно достигнуће Фестивала, поред његовог континуитета и ширења на готово све градове у Аустралији - господин Козлина је истакао предани рад великог броја волонтера који чине главни одбор у Сиднеју и пододборе у другим градовима Аустралије и у матици Србији. Заједнички рад и међугенерацијска сарадња ових одбора која се заснива на узајамном поштовању и солидарности њихових чланова постали су узор и исходиште за сарадњу на другим пољима очувања културног наслеђа и преношења на млађе генерације.

Публици се обратио и гост Фестивала, Радош Бајић преносећи поздраве осталих филмских стваралаца из Србије чији ће филмови бити приказани на овом Фестивалу. Говорећи са топлином и присношћу који прожимају његово стваралаштво, Радош Бајић је рекао да и поред свих недаћа које су задесиле Србију у њој има креативности и снаге за велика филмска остварења која ће публика моћи да види на овом десетом, јубиларном Фестивалу. Публика је топло поздравила свог омиљеног глумца који је одао признање организаторима за њихов предан рад и истрајност у одржавању ове културне манифестације. Захваливши се посетиоцима који годинама верно подржавају фестивал он је изразио наду да ће уживати у његовом најновијем филмском остварењу - „Село гори и тако..." снимљеном по веома популарној телевизијској серији „Село гори, а баба се чешља".

Фестивал је свечано отворила госпођа Јасмина Пекмезовић, вршилац дужности Конзула Републике Србије која је дала историјат одржавања Фестивала, истичући заслуге и визионарство његових првих покретача.

Госпођа Пекмезовић је још једном изразила подршку Републике Србије одржавању и промовисању српског културног наслеђа у дијаспори и другим пројектима од значаја за српску заједницу без обзира у ком крају света се налазила.

Бројна публика је топло поздравила филм „Село гори и тако..." Радоша Бајића којим је отворен фестивал. Радња филма се одвија у Поморављу, у срцу Србије и на шаљив начин сведочи о одумирању српског села и променама у начину живота али и о постојаности традиционалних вредности у чијем средишту су породица, земља, српски понос и традиција.

Заслугом тима у Београду и предусретљивошћу аутора и дистрибутера у овогодишњој селекцији Фестивала нашла су се изузетна филмска остварења и организатори се надају да ће филмови привући ширу публику што и јесте циљ фестивала, да окупи што више посетилаца, љубитеља доброг филма.

Фестивал је свечано отворен и у Волонгонгу, а затим идуће недеље отвара се у Канбери и Мелбурну, после чега путује у Аделајд и Перт.

Детаљи целокупног програма у свим градовима су на вебсајту фестивала www.serbinfilmfestival.org.au, а објављују се и у локалним новинама и на радио станицама од Сиднеја до Перта где се фестивал завршава 7. новембра.