Отворен извор Светог Филипа у Јерусалиму

Отворен извор Светог Филипа у Јерусалиму
Отворен извор Светог Филипа у Јерусалиму
Отворен извор Светог Филипа у Јерусалиму
Отворен извор Светог Филипа у Јерусалиму

У среду 31. јануара 2018. године званично је отворен Филипов извор који су обновиле градске и државне израелске власти у сарадњи са Јерменском Јерусалимском Патријаршијом. У име ове Цркве присуствовао је Aрхиепископ Севан Гарибијан у пратњи високих свештених лица. Једна група семинариста певала је на овој свечаности док је говор Архиепископа Нурана Манугијана прочитао један свештеник.

Са израелске стране овом чину отварања извора присуствовали су високи функционери, међу којима и стручњаци за археолошка питања. Двојица њих засадили су дрвета поред базена, што се иначе чини кад се празнује јеврејски празник Ту Бишват, док су Јермени посадили маслине још у септембру прошле године. Поред обновљеног извора устројиће се олтар за служење Литургија.

Књига Дела апостолска (8, 26-39) приповеда како је Свети апостол Филип путовао из Јерусалима за Газу. На путу је сусрео високог етиопског службеника који је читао из Књиге пророка Исаије. Тај Етиопљанин је био у служби етиопске царице и враћао се из Јерусалима. Свети Филип је објаснио Етиопљанину одељак из те пророчке књиге и приповедао му о Јеванђељу. Етиопљанин је изразио жељу да буде крштен, па га је Филип крстио близу пута.

Овај извор је иначе познат као Еин Ханија, и други је по величини извор воде у Јудејским горама. Извор се налази на 685 метара надморске висине у Рафајској долини кроз коју води садашњи пут из Јерусалима за Тел Авив. Већ у римско доба  овај извор је имао купалишта, као и систем аквадукта за наводњавање.

Археолози су пронашли остатке једне јерменске цркве, натпис на јерменском као и крст и мозаике, што је јасан знак да су већ у древна времена овде долазили поклоници и служена богослужења.

Извор: OCP