Отворен Светски дан младих у Каракову

Мису одслужио кардинал Дзивиш у краковском парку Блонија.

Краков, 26.7.2016. – Неколико стотина бискупа и 400.000 младих римокатолика са свих континената – међу којима само из Француске њих 30.000 – свечаном мисом у парку Блонија синоћ у уторак отворили су Светски дан младих. С обзиром на то да је тог истог преподнева у Француској трагично од терориста изгубио живот један католички свештеник, миса је отпочела молитвом за покој његове душе.

На конференцији за штампу генерални секретар Француске бискупске конференције позвао је на молитву за мир и братство у Француској. Он је подсетио на Папине речи који је ову годину прогласио Годином милосрђа.

Усвојој проповеди краковски кардинал Станислав Дзивиш је осудио „слепи тероризам“, а омладину је позвао да негује „добро, помирење, љубав и мир“. Изнео је да међу присутним младима има и оних „у чијим земљамам људе пате услед сукоба и ратова, у којима деца умиру од глади и у којима се хришћани ужасно прогоне“. Потичу из земаља у којима „влада слепи тероризам, у којима они на власти израбљују поданике и при томе се оријентишу сходно својим идеологијама“.

Кардинал је апеловао на младе  да се „данашњим изазовима смело одупру“. Учесници су, вели он, донели са собом богатство својих култура, традиција и језика. Тако Црква гради заједницу која „превазилази границе“.

Папа Фрања ће допутовати у Краков у среду, и наредних дана посетиће и знаменити место поклоњења Честоховску икону Матере Божје, као и нацистички логор смрти Аушвиц, где ће разговарати с некадашњим логорашима и спасиоцима Јевреја. Уз то, планирани су литија с младима и бденије у суботу увече, а у недељу завршна свечана миса.

Извор: Катпрес (превод и обрада Р.Ракић)