Отворена црквена гимназија у Корчи

Отворена црквена гимназија у Корчи
Отворена црквена гимназија у Корчи
Отворена црквена гимназија у Корчи
Отворена црквена гимназија у Корчи

Недавно је чином водоосвећења отворена црквена гимназије у Корчи. Ова школа је у саставу образовног система Албанске Православне Цркве. Чин водоосвећења је обавио Архиепископ Тиране, Драча и све Албаније Његово Блаженство г. Анастасије, уз саслужње Митрополита Корче г. Јована и Митрополит Амантије г. Натанаила.

Чину отварања школе присуствовали су градоначелник Корче, префект и председник области, бивши потпредседник владе Нико Пелеши, ректор Универзитета Фан Ноли и друге угледне личности града, родитељи и верници.

После освећења просторија Архиепископ се обратио присутнима говорећи о потреби високог образовања, при чему је апеловао на ученике да се враћају у своју отаџбину, без обзира на то где се одлуче да наставе своје постдипломске студије, како би своје знање учинили доступним своме народу и својој земљи.

У наставку је Блажењејши са угледним личностима разгледао школске објекте и савремене просторије, где су присуствовали концерту класичне музике.

Ова школа, која носи име грчког философа Платона, биће угледна школа, не само због због своје опремљености, већ и због свог елитног наставног особља. То је угледна школа, захваљујући напорима и очинској бризи архиепископа Анастасија, који не само што је омогућио њену изградњу и опремање, већ и као председник Фондације „Дух љубави“ наставља да подржава ову школу и духовно и финансијски, као што чини с десетинама других образовних, културних и друштвених установа Албанске Православне Цркве. Његово Блаженство Анастасије и аутокефална Православна Прква у Албанији улажу огромне напоре у уздизању нивоа просвете током дуже од двадесет пет година.

Извор: Албанска Архиепископија (са енглеског Информативна служба СПЦ)