Oтворена изложба «Србија - културна спона Истока и Запада» у Бечу

У Надбискупској палати у Бечу синоћ је отворена изложба «Србија - културна спона Истока и Запада». На свечаном отварању су говорили покровитељи изложбе, председници Аустрије и Србије, Хајнц Фишер и Борис Тадић, осим тога домаћин изложбе, римокатолички надбискуп бечки, Кардинал Кристоф гроф Шенборн и, у име СПЦ, Епископ бачки Г. Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода.

«Србија и српски народ суочавали су се са различитим искушењима како у прошлости тако и данас, јер постојимо на месту судара култура и цивилизација», рекао је на отварању председник Србије Борис Тадић. «И данас, у 21. веку, ми се суочавамо не само са питањем наше будућности у ЕУ, већ и са питањем нашег хришћанског идентитета и његовог очувања», истакао је Тадић.

Борис Тадић говори у Надбискупској палати у Бечу

Епископ средњоевропски Г. Константин, који је такође учествовао на свечаном отварању изложбе, описао је изложбу као «културни догађај од изузетног значаја за српски народ». Владика је изразио своје уверење да ће изложба «допринети да се стекне права слика о српском народу која је у многоме била искривљена у протелких две деценије и више».

Изложба «Србија - културна спона Истока и Запада» ће трајати од 30. јуна до 30. октобра. У току јубиларне године бечке црквене општине, аустријску престоницу ће од 10. до 14. септембра посетити и Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј.

Информативна служба
Српске православне епархије средњоевропске