Отворена изложба - Касноантичка ранохришћанска уметност у интерпретацији студената Академије СПЦ - у Зајечару

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Јустина, у петак 29. априла 2011. године у Народном музеју у Зајечару отворена је изложба под називом „1700 ГОДИНА ПОСЛЕ - Касноантичка/ранохришћанска уметност у интерпретацији студената Академије СПЦ. Поставку радова, којом је отпочело обележавање 1700-те годишњице првог указа о толеранцији вера чини 40 експоната (ранохришћанских фресака, мозаика, енкаустика и објеката).

Са благословом Епископа-домаћина изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, а отварању је увеличао хор Саборне цркве из Зајечара. О историји ране Цркве и њеној уметности беседио је протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, декан Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију из Београда. Отварању је присуствовао Његово Преосвештенство умировљени Епископ захумско-херцеговачки др Атанасије, градоначелник Зајечара г. Бошко Ничић, наставници и студенти Високе школе - Академије СПЦ, свештенство и бројни народ епархије тимочке.

Раздобље од потписивања Указа о толеранцији вера тетрарха Галерија (311) до Миланског едикта (313) обележено је снажним процватом касноантичке културе и уметности. Реч је о периоду где се унутрашње супротности друштва и културе, као и егзистенцијално питање човека залазеће антике показују као пресудни подстицај настајања и развоја новог стила. Чињеница да "прави живот тетрархијске пулсира у народној уметности" (Ф. Герке) показује унутрашње импулсе нове естетике која се више не ослања на антички маниризам и декорацију архитектуре, већ онтолошки посматра феномене живота и смрти. Васкрсење Христово јесте прави одговор на недоумице човека умируће антике, чије духовно искуство постаје пресудно за стваралаштво хришћанске ере.

Поставка радова студената Високе школе - Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију (Београд) у Народном музеју (Зајечар) јесте реинтерпретација артефаката касноантичког стила са циљем откривања његовог правог, унутрашњег садржаја. Метафоре приказивачких уметности овог раздобља и после 1700 година остају до краја недокучиве. Синтетизовани у целину: мозаици, зидно и сликарство на дрвеним подлогама; у стању су да, делом, дочарају дух ранохришћанске уметности, која је фундирала традицију чији смо и ми баштинци.

Горан Јанићијевић

У Зајечару,
О Светлој недељи 2011. године по Христовом рођењу, 1700 година после првог указа о толеранцији верa

Извор: Висока школа - Академија СПЦ за уметности и консервацију