Отворена изложба руских новомученика исповедника у Риму

У Латеранском двору у Риму отворена изложба која покрива сва збивања која је Руска Православна Црква поднела за време безбожничких прогона, ито кроз призму новомученика и исповедника Руске Цркве. Уређено је да се изложба поклопи са 100-годишњицом заиста трагичне странице у историји ове Цркве: погубљењем мученика цара Николаја и његове породице, и почетком прогона Руске Цркве од стране бољшевика. За време овог богоборства Руска Црква је засијала новомученицима, исповедницима који су посведочили Христа, поднели мучења и смрт. Ова жртва се не може заборавити.

Изложбу је припремио патријаршијски Савет за културна питања Руске Цркве под надзором митрополита псковског Тихона (Шевкунова), а уз помоћ Папског савета за неговање хришћанског јединства.

Изложба је устројена по историјско-хронолошком принципу. Посетиоци се поступно упознају са животом ове Цркве током Револуције и о главним догађајима у историји Руске Цркве и државе за време совјетске власти када су небројени православни хришћани поднели подвиг руских новомученика и исповедника.

Посебан одељак изложбе посвећен је бољшевичког прогону Римокатоличке Цркве која је такође имала своје исповеднике и мученике у Русији.

Према последњој мултимедијалној технологији представљене су фотографије, документа и наводи појединаца карактеристични за ово доба прогона.

Изложба је претходно била постављена у руском Духовно-културном центру у Паризу од 18. априла до 6. маја 2018. године.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)