Отворена изложба Толстој и Достојевски у српској култури

Отворена изложба Толстој и Достојевски у српској култури

У оквиру одржавања Дана српске културе у Русији, у Москви је данас, у Дому руске дијаспоре, отворена изложба "Толстој и Достојевски у српској култури". Изложбу организује Београдска градска библиотека, а аутор је Наташа Булатовић.
 
На изложби, која ће бити отворена до 15. новембра, представљени су материјали који указују на тесне везе између великих руских писаца и српског народа. Реч је о штампаним материјалима, преводима, критичким чланцима, културним активностима.

Отварајући изложбу, амбасадорка Србије у Русији Јелица Курјак захвалила се свима који су дали могућност да се покаже део српске културе и њене самоидентичности, као и да се покажу делови утицаја руске културе у Србији крајем 19. и почетком 20. века.
 
Аутор изложбе Наташа Булатовић казала је да се изложбом показују најразличитији правци утицаја Достојевског и Толстоја на српску културу.
 
- Трудили смо се да покажемо да је утицај постојао на различите области културе, и истовремено, да постоји целовитост и јединство две културе, српске и руске - казала је она.
 
Изложбу ће потом, од 21. до 30. новембра моћи да виде и грађани Санкт Петербурга.
 
Дани културе Србије у Русији отворени су у септембру, концертом Слободана Тркуље.
 
У оквиру Дана културе Србије у Русији, у Музеју савремене историје Русије је промовисана и монографија Светска баштина Србије и отворена изложба фотографија српских цркава и манастира који су под заштитом Унеска.
 
Затим је, 23. новембра најављен почетак Недеље српског филма, а наредне године велика изложба дела српских сликара из колекције Народног музеја Србије.

Извор: Бета