Отворена нова катедра „Gaudium et spes“

На Папском теолошком институту Јован Павле II за доктрину о браку и породици у Риму отворена  је катедра „Gaudium et Spes“ за проучавање односа између хришћанске и секуларне мисли. Тим поводом папа Фрања је великом канцелару Института, надбискупу Винченцу Паљи, упутио писмо у којем је истакао како се нова катедра добро уклапа у хоризонт карактеристичне академске мисије усмерене ка браку и породици. Задатак размишљања и формације која је повезана с том новом катедром, додао је Папа, представља постигнуће и обећање за ваш Институт, па ће моћи допринети васколикој Цркви и грађанском друштву.

Добро знамо, нагласио је он, да су темељне стварности људског постојања, брак и породицу, Свети оци поставили на прво место међу горућим савременим проблемима. Можемо казати, наставио је папа Фрања, да је у „Gaudium et Spes“ Црква била у стању открити дубоко обновљено разумевање Јеванђеља  о породици, које нас је, кроз различите етапе, довело до интензивног синодалног раздобља које је резултирало апостолским подстицајем „Amoris laetitia“.

Ова катедра , каже он, доприносиће да ваш Институт буде на челу нових пастирских изазова. Изванредна антрополошка и друштвена важност коју данас заузима веза мушкарца и жене, како би се отворио нови преглед људског саживота у целини, уздиже њен изворни позив да буде тумач Божјег благослова за читаво створење.

Посебно је важно данас да се створе места сусрета и дијалога у којима ће се доживети колико је црквена заједница у стању остварити речи којима је Други ватикански концил хтео да изрази свој поглед на људе данашњега доба: „Радост и нада, жалост и узнемиреност људи нашег времена, нарочито сиромашних и свих који пате, јесу радост и нада, жалост и узнемиреност такође Христових ученика, те нема ничега уистину људскога, а да не би нашло одјека у њихову срцу“– поручио је на крају предстојатељ Римокатоличке Цркве.

Извор: Vatican News