Oтворена предшколска установа "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици

Oтворена предшколска установа "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици
Oтворена предшколска установа "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици
Oтворена предшколска установа "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици
Oтворена предшколска установа "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј благословио је јуче рад предшколске установе "Ђурђевак" при храму Светог Георгија на Чукарици. Ова предшколска установа са успехом ради од 1997. године. Децембра 2012. долази до сарадње са градском предшколском установом која преузима обданиште на добробит свих. 

Свечаном отварању, поред Његове Светости, присуствовали су и директор Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Србије г. Милета Радојевић, председник општине Чукарица г. Зоран Гајић, директор предшколске установе Чукарица г. Милош Максовић, као и градски секретар за дечије образовање и заштиту гђа Љиљана Јовчић.

После молитвословља присутнима се обратио Патријарх српски г. Иринеј рекавши: "Надамо се да ће овај вртић оправдати своју намену и да ће дечица која похађају вртић и посећују храм Светог Георгија примити све оно што је за њих корисно и добро на радост својих родитеља и свих нас, а на добро и успех њиховог будућег живота. На западу главна брига васпитања поверава се Цркви. То код нас још није довољно заживело, али се све више види и осећа потреба присуства Цркве не само у животу деце која почињу свој живот, него и у животу целог нашег народа. Оно што нам недостаје није ни храна, ни оно што је потребно за наш физички живот, већ нам много више недостаје смисао нашег живота, лепота живота и радост живота. А без Цркве нема ни смисла ни лепоте ни радости. Надамо се да ће ова деца то не само научити него и осетити, јер ће то осећање њих пратити кроз читав живот и биће им највећи ослонац у животу. Желим им да узрастају на радост њихових родитеља и свих нас.”

Потом се обратио и директор предшколске установе Чукарица г. Милош Максовић поздравивши све присутне. Након тога, дечица су извела пригодан програм на одушевљење свих присутних. После разгледања реновираног обданишта, приређено је послужење.

Црквено обданиште "Ђурђевак" почело је са радом на Ђурђевдан 1997. године, на предлог старешине храма протојереја-стврофора Славка Божића, а са благословом Патријарха српског Павла. Иако скромних смештајних могућности, обданиште је због начина рада са децом на нивоу града Београда добијало најбоље оцене стручних служби. Његов прави процват почиње доласком за руководиоца обданишта протинице гђе Катарине Радичевић. Њено високо стручно знање, дугогодишње искуство у раду са децом, а изнад свега неизмерна љубав према деци, убрзо су показали велике резултате. Недуго затим, због великог интересовања родитеља, а са благословом патријарха Павла, приступило се обимним радовима зарад проширења обданишта. Истовремено су створени и бољи услови за друге црквене активности при храму изградњом црквене сале, кухиње и других садржаја у сутерену обданишта. Ову нову грађевину у порти храма освештао је патријарх Павле на Ђурђиц 2002. године у присуству многобројних верника, родитеља и деце. Патријарх је показао посебну бригу о току градње, па је у више наврата обилазио градилиште. Обданиште је годишње бројило око седамдесеторо деце, која су се васпитавала по најсавременијим методама и хранила под надзором нутриционисте. Такође, деца су похађала веронауку, што им је био и омиљени предмет. Сваке зиме и лета деца су ишла на зимовања или летовања, на планину или море. Са тих рекреативних боравака и дружења са децом из целе Србије донели су и десетак диплома са такмичења.

После реконструкције установа има површину око 300 квадратних метара. Деца су распоређена у пет узрасно мешовитих група: са децом узраста до три године програм неге и васпитно-образовни рад реализује шест медицинских сестара и васпитача, а са децом од три до седам година васпитно-образовани програм реализују четири васпитача. На превентивној здравственој заштити ангажована је једна медицинска сестра, а подршку васпитачима пружају психолог, педагог за физичку културу, логопед, дефектолог и социјални радник. Као и у највећем броју вртића и у „Ђурђевку” ће васпитно-образовни рад бити спровођен током целодневног боравка деце, у трајању од 12 сати.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј наставља са бригом према овој образовној установи.  Честим обиласцима, саветима и подршком,а изнад свега очинским благословом утемељује и надограђује радост деце и житеља целог краја. Своје обраћање Патријарх је завршио бираним речима: ”Нека је срећан и благословен обновљени почетак рада овог обданишта! Нека запослени и деца у обданишту испуне оно што Црква и сви ми желимо, а све на добро њихово и на радост њихових живота. Нека нам живе дечица - на многаја љета!"

Бојан С. Божић, фото: vere.gov.rs