"Отворена врата": Радикални ислам главни разлог за прогон хришћана

Шеф аустријске канцеларије за  међународну надконфесионално-хришћанску хуманитарну помоћ, Иглер:  Процењује се да је око 100 милиона хришћана прогоњено због своје вере широм света – а први пут је Либија међу првих десет земаља на списку земаља које се прате.

Године 2015. дошло је до повећања прогона хришћана, при чему је радикални ислам био главни узрок у 35 од 50 земаља наведених на „списку земаља које се прате“. Остали чиниоци су: религиозни национализам, диктаторски режими, посткомунистички атеизам, унутаретничке тензије или мафијашки системи и организовани криминал, како је директор Аустријске канцеларије међународне надрелигиозно-хришћанске хуманитарне организације „Отворена врата“ Курт Иглер рекао на конференцији за штампу. Процењује се да је око 100 милиона људи широм света прогоњено због вере.

Главна земља прогона остаје и даље, 14. годину заредом, Северна Кореја. „Број убијених хришћана због своје вере и нападнутих и уништених цркава отприлике се удвостручио“, наводи се у Светској листи земаља у којима се подузима прогон. Према постојећем извештају, око 7.100 хришћана је убијено, а 2.406 цркава је нападнуто. Годину дана раније, било је убијено 4.344 хришћана, а 1.062 цркве су нападнуте.

Листа представља рангирање 50 земаља,у којима су хришћани највише прогоњени и дискриминисани, према мишљењу „Отворених врата“.  Поред Северне Кореје, прате се и Ирак, Еритреја, Авганистан, Сирија, Пакистан, Сомалија, Судан, Иран и Либија. Пакистан се померио са 8. на 6. место, Еритреја са 9. на 3. место. Либија је први пут ушла у првих десет земаља на списку. Чак су и у Либији проблем исламистичке групе.

У неким државама постоје специфичне групе као што је Боко Харам, Ал-Шабаб или „Исламска држава“ (ИД). Они су се такође, са делом народа који их подржава, окренули екстремном насиљу надхришћанима и другим мањинама који не деле њихово схватање ислама.

Код хиндуистичких и будистичких земаља доминирају Индија и Мијанмар, према мишљењу „Отворених врата“,  где растући верски национализам ради на радикализацији становништва и све све више интензивира прогон хришћана.

Према статистичким подацима „Отворених врата“, Пакистан заједно са Нигеријом има највећи број бодова у области „Насиље над хришћанима“. Екстремни притисак на 3.8 милиона хришћана потиче мање од државе, а много више од исламистичких група и имама који у врло кратком року мобилишу гомиле народа против хришћана.

Недавно представљени у Светској листи прогона су Нигер и Бахреин. Нигер, попут других земаља Африке, потпао је под утицај исламистичке групе Боко Харам. У Бахреину, пак, идеја о успостављању друштвеног система у стилу ИД добија све више поборника.

Иглер, протестантски теолог, известио је да се у око 60 земаља „Отворена врата“ брину за хришћане који су у неповољном положају или су прогоњени због своје вере. Иглер позива на снадбевање Библијама, хришћанском литературом, обуку лидера хришћанских заједница, помоћ затвореницима и на подршку породицама убијених хришћана. Ово се постиже путем хитне помоћи и избегличких центара.

Пошто прогоњени хришћани живе на маргинама друштва, "Отворена врата" настоје да им пруже помоћ, као и да им укаже како сами себи да помогну. Овде Иглер помиње описмењавање, јачање аутономије жена, пољопривредне пројекте и микро кредите.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе)