Пакистан: Асија Биби пуштена на слободу

Пакистански бискуп Самсон Шукардин прокоментариосао је пуштање на слободу Асије Биби овим речима: „То је велики дан не само за све хришћане у Пакистану, него и за све људе, за целокупно друштво“.

Стање хришћана у својој земљи овај бискуп је описао као „изазовно“ и у многим погледима „неугодно“. Према законима о бласфемији и другим законима који ограничавају верску слободу хришћани Пакистана не могу живети достојанствено као људи.

„Стално су у страху да искажу своје мишљење или да говоре о ономе шта осећају,“ рекао је бискуп који је тражио правду за све људе у Пакистану. „Када неко није учинио никакво злодело и није крив, он треба да има своје место у друштву“. Ослобађање Асије Биби за бискупа Самсона представља „корак у исправном правцу“. „Ми смо веома захвални судијама на доношењу овакве пресуде, и то је једина исправна пресуда!“

Пакистански духовник се нада бољим данима за хришћане у својој земљи кад се већ има на уму оваква пресуда.. Треба поштовати све људе у свету подједнако, не само у Пакистану. За ово је потребно поштовање и националних и верских мањина у тој земљи.

Врховни суд Пакистана је ослободио католикињу Асију Биби смртне казне на основу тужбе за скврнављење. Суд је наредио да се сместа пусти на слободу мајка петоро деце, која је 2009. године оптужена за скврнављење, а 2010. осуђена на смрт. Године 2014. суд у Лахору је потврдио смртну пресуду, а у јуну 2015. одложено је њено извршење.

И други су црквени великодостојници похвалили овакву судску пресуду речима: „Ово је сензационална вест за целу Цркву у свету. Правда је победила. Радујемо се заједно са пакистанским хришћанима“.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба)