Пакистан: масовна насилна преобраћења хришћана у ислам

Преко хиљаду година хришћани или припадници других верских мањина бивају сваке године у Пакистану отети или изложени претњи и репресији и насилно ”преведени” у ислам. Oву вест је пренео пакистански активиста Мобин Шахид, професор исламистике на римском Латеранском универзитету, у среду у једном интервјуу за ”Радио Ватикан”. ”На начин који нико није могао слутити”, збивају се у његовој домовини случајеви насилног преобраћења, сапштио је овај оснивач италијанског удружења солидарности са хришћанима у Пакистану.

Још у понедељак је ватиканска новинска агенција "Fides" писала о случају Лавезе Биби, из Панџаб провиниције Кашур, да је 14. aприла била препаднута од стране двојице наоружаних муслимана. Након што су њеним родитељима припретили и њу присилили да се преобрати у ислам и уда за једног од насилника, насилно је и одведена. Пошто је отац жртве хтео да упути кривичну пријаву у оближњој полицијској станици, ова је прихватила те податке тек пошто су интервенисали један адвокат и један хришћански пастор.

”Само прошле године је 1.200 таквих случајева регистровано у Пакистану и они су само врх леденог брега ”, описује Шахид стање на”Радио Ватикану”. Често је полиција подмићена од стране криминалаца и зато се не предузима ништа. ”Осим тога, многи на то из религиозних разлога гледају равнодушно”, вели овај активиста за људска права.

Припадници религиозних мањина, као што су хришћани, хиндуисти, вели Шахид, најнезаштићенији су део пакистанског друштва. То важи у посебној мери за младе жене, чији је положај ”нејасан”. Више од 200 случајева младих жена, попут случаја Биби, у Пакистану су предмет о којима се хуманитарне oрганизације са пакистанским персоналом о њима старају са циљем да их поново укључе у друштво.Но сва помоћ на лицу места је само ”кап воде у океану”. ”Право шарије је у случају жена склоно још већој дискриминацији”, вели Шахиб. Хришћани немају других могућности но да се за помоћ обрате духовницима/пасторима као ”религиозно-социјално угледним”лицима. Наду пружају само још невладине организације, којима само у ретким случајевима успе да на ово алармантно стањехришћана у Пакистану скрену пажњу светске јавности.

Припремио протођакон Зоран Андрић