Пакистан: Насиље у хришћанској четврти спречено у последњем тренутку

Католички надбискуп:  Први пут је полиција благовремено реаговала и заштитила људе и куће

Исламабад 26.05. – У Пакистану је у последњем тренутку спречено навала на људе и домове у хришћанској четврти Лахора. Пошто је наводно један млади хришћанин увредио Ислам, гомила људи је у недељу обуставила саобраћај у Лахору, запалила аутомобилске гуме и бацала каменице у куће, јавља римска новинска агенција Зенит. Посредовањем надбискупа Себастијана Франсиса Шаха и неколицине муслиманских угледних лица, полиција се благовремено укључила и до поноћи растерала гомилу нападача. „Ово је први пут да је полиција благовремено реаговала и заштитила људе и куће,“ нагласио је Шах.

Протест је изазвао један очигледно душевно ометени младић који је приликом спремања куће спалио новине на коме су били одштампани стихови из Корана. Не може се јасно казати о чему је реч, али ће надбискуп покушати да ову ствар рашчисти са тим човеком. До брзог реаговања полиције дошло је због тога што је лично надбискуп почетком марта успоставио контакте са локалним политичарима и муслиманским великодостојницима после тадашњих великих изгреда и напада на две цркве.

Надбискуп Шах се пожалио да се приликом огрешења појединих хришћана у његовој земљи стално напада целокупна хришћанска заједница као да је цела крива. „Међутим, када неки муслиман почини светогрђе, само он подноси консеквенце.“ Према пакистанском грађанском закону, чланом 295б, тзв. чланом о светогрђу предвиђена је затворска казна за свакога ко осрамоти Коран. Душевни дефект не ублажава случај, пише агенција Зенит позивајући се на правне стручњаке римског Латеранског универзитета.

Извор: Катпрес (с немачког Р.Ракић)