Пакистански надбискуп: Хришћани дискриминисани грађани

У среду, 25. марта, на миси  коју је предводио монс. Џозеф Куц надбискуп Карачија и председник Пакистанске бискупске конференције, овај великодостојник је привукао пажњу присутних политичара на драматично стање у којем се налазе хришћани у његовој земљи, који су често жртве неправде и дискриминације.

Према нашем Уставу, ми заправо имамо верску слободу; једино је ограничење то да председник и премијер морају бити муслимани, јер ми смо службено муслиманска држава – рекао је надбискуп Куц.

Имали смо војни режим Зиа-ул-Хака, који је владао 11 година, и који је настојао све исламизирати уводећи муслиманске законе, међу којима закон о бласфемији, који нас врло забрињава. Много је људи убијено због тог закона – напоменуо је надбискуп.

Тумачећи да ће, према том закону, ко спомене Мухамедово име изражавајући се против њега, и то било речима, неким приказом или на било који други начин, бити кажњен смрћу, надбискуп је напоменуо да постоји још један сличан закон према којем ко увреди Кур'ан може бити осуђен на доживотни затвор. Хришћани не говоре против Мухамеда, и не вређају књигу која је за муслимане света, али тај се закон може лако погрешно злоупотребити, а то се и догађало – истакао је надбискуп напомињући да је врло лако некога лажно оптужити.

Нагласивши потом да је опасност у тому што се реагује емотивно, те да пре истраге и деловања, или пре него што одређена особа докаже своју невиност, многи буду подвргнути линчу или их светина убије, надбискуп је казао да се због тога већ годинама боре за промену тога закона, или како би се барем постигла одређена безбедност. Међутим, то је питање толико прожето осећајима да скупине фанатика не желе дирати тај закон, а ми због тога много патимо нагласио је надбискуп.

Осврнувши се нацечно на стање хришћана у пакистанском друштву, надбискуп Куц је рекао да су подвргнути великој дискриминацији, највише што се тиче посла, напредовања на послу, и слично. Осим тога, додао је, исламско је уверење, које није службено уверење власти, него је оно само у мислима многих муслимана, да немуслиман који живи у муслиманској земљи на неки начин није једнак муслиманима. Превладава, дакле, идеја: ниси нам једнак ни политички ни друштвено – приметио је надбискуп и додао да је ипак позитивно то што су сви слободни интервенисати, а то су и учинили више пута.

Ни уџбеници по којима се учи у школама не показују новим нараштајима како живети уз друге религије, и како поштовати друге. Али, власти су то приметиле – напоменуо је надбискуп и истакао да се стога очекује објављивање нових уџбеника. Осим тога – додао је – радимо заједно с пакистанском Канцеларијом за људска права, а то је велика независна установа, у којој су готово сви муслимани, и у којој има много врло добрих људи.

Има, дакле, много добрих људи. Ми им морамо помоћи и заједно радити као пакистански грађани, а не само као хришћани, јер су ти закони опасни и за муслимане – напоменуо је на крају председник Пакистанске бискупске конференције. 

Извор: Ватикански радио