Пантелиндан у манастиру Удриму

Пантелиндан у манастиру Удриму
Пантелиндан у манастиру Удриму
Пантелиндан у манастиру Удриму
Пантелиндан у манастиру Удриму

На дан успомене Светог великомученика Пантелејмона, 9. августа 2020. године,  одржан је велики пантелиндански сабор у древном манастиру Удриму у атару села Гостовића код Завидовића.

Само до пре две и по године до потпуно заборављени и давно порушени манастир Удрим достојанствено је прославио своју крсну славу и сабор. Благословом и иницијативом Високопреосвећеног Митрополита дабробосанског г. Хризостома, 2018. године кренуло се са снимањем стања на терену, израда геодетске подлоге на основу које је израђен и пројекат реконструкције манастирског храма.

Међутим, пре било каквих рестаураторских радова на предлог и инсистирање Митрополита отпочела су археолошка истраживања како самог манастирског храма, тако и простора око манастирске цркве. Откривени су темељи древног конака. Предстоје још многи научно-истраживачки радови који ће се упоредо са радовима на реконструкције изводити.

Овогодишња манастирска  крсна слава прослављена је први пут уз началствовање једног Митрополита. Није знано, нити је било где забележено да је неки Митрополит икада богослужио на Пантелиндан у Удриму.

Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију под ведрим небом. Саслуживали су протојереј-ставрофор Зоран Живковић, јереј Далибор Стакић и ђакон Будимир Гардовић. Након свете Литургије, Митрополит је благословио славско кољиво  и преломио славски колач у молитвеном присуству великог броја верника који су дошли из многих крајева у Удрим или како га још помињу - манастир Гостовић.

-Не бојте се обнављати и откривати своју светињу, већ сву своју наду положите на Христа Господа. Не окрећите се на наше слабости и тренутно наше стање, већ храбро и одлучно окрећимо се васкрсењу наше давно порушене светиње. Обновимо је да би она обновила нас. Овдје и на овом мјесту ваши далеки преци су стајали као и ви данас, Богу се молили и светим тајнама Тијела и Крви освећивали се. То је та духовна снага која нас још држи и која јесте у овим рушевина, темељима... Тек кад откријемо монашко гробље моћу ћемо на онову научних метода открити више о монасима који су овдје живјели, молили се и умирали, беседио је митрополит хризостом.

Извор: Митрополија дабробосанска