Папа апелује на мир на Кавказу

Папа Фрања апелује на политичаре у Јерменији и Азербејџану да преговарима пронађу решење кризе у тој области. Он је апеловао на сукобљене стране ових кавкаских држава да „предузму конкретна дела добре воље и братства“ како би постигли мирно решење.

Говорећи у недељу после молитве Ангелус, Папа је рекао да  има забрињавајуће вести о сукобима у региону Кавказа и да се моли за мир. Позвао је политичаре да пронађу решење „не употребом силе и оружја, већ путем дијалога и преговора“ и замолио је све хришћане да се удруже с њим у молитви за мир.

Јерменија је прогласила ванредно стање и мобилисала мушко становништво у недељу након сукоба са Азербејџаном због отцепљеног региона Нагорно-Карабах у којем су обе стране пријавиле смртне случајеве.

Власти у Нагорно-Карабаху, углавном етничкој јерменској области у Азербејџану, која је прогласила независност 1991. године, такође су објавиле ванредно стање и мобилисале мушко становништво после сукоба за који су две стране окривиле једна другу.

То није први пут да папа Фрањa апелује на мирно посредовање у оваквом сукобу. Тако је 19. јула 2020. изразио забринутост због вести о насиљу на Кавказу и апеловао на међународну заједницу да посредује.

Извор: Vaticannews.va